Darmowe rodniki (zespół)

Wolne rodniki to amerykański jazz , funk , hip-hop , awangardowy , ska , reggae , muzyka afrykańska muzyka indyjska, punk , klezmerska , polka i latin jazz grupa z siedzibą w Houston, w Teksasie .

Historia

Zespół grający Free Radicals składa się z sześciu lub siedmiu członków. [1] Nagrania – The Rising Tide Sinks All (1998), Our Lady of Eternal Sunny Delights (2000), Aerial Bombardment(2004) i The Freedom Fence (2012) [2] – Free Radicals zaprasza grupę 50 lub więcej muzyków i wokalistów do studia.

Perkusista Nick Cooper założył grupę w 1996 roku, mając na celu specjalizację w muzyce improwizowanej. [1] W 2000 r. The New Yorker napisał: “Ciężki, stale rozwijający się kolektyw Wolne Radykalne produkuje szalenie eklektyczną fuzję, która ma tyle samo wpływów, ile jest przedmiotów w Houston w Teksasie, lombardu, w którym szlifowali swój dźwięk podczas wszystkich – Nocne jam sessions. ” [3] W 2010 r. Dawn napisał, że dzieło sztuki i przesłanie o podwodnych wyciekach ropy, wojnach naftowych i bankructwach na pierwszej płycie zespołu było jak “przeczucie, które czeka, by stać się prawdziwe”. [4] Wolni radykałowie częstymi współpracownikami i gościnnymi muzykami są Al Pagliuso, Dan Cooper, Harry Sheppard, Gloria Edwards, Nelson Mills III i Subhendu Chakraborty.

Free Radicals wykonuje wiele koncertów, [5] marszów [6] i zbiera fundusze dla antyautorytarnych i radykalnych grup, takich jak żywność, a nie bomby , festiwale pokojowe i wydarzenia charytatywne, w tym ciągły 24-godzinny koncert w listopadzie 1999 r. W celu zebrania pieniędzy na Kid Opieka , program zdrowotny dla dzieci. [7] Protestowali przeciwko Halliburtonowi i uczestniczyli w marszach dla praw imigrantów i dla związku woźnych Houston. [7]

Free Radicals wygrał następujące 20 [8] Houston Press awards:

  • 1998: Best Jazz, Best Unsigned Band [9]
  • 1999: Best Jazz, Best Funk, Best Drummer [9]
  • 2001: Best Jazz [10]
  • 2002: Best Jazz [9]
  • 2003: Best Jazz [9]
  • 2004: Najlepsza płyta CD miejscowych muzyków [11]
  • 2008: Best Jazz [12]
  • 2009: Best Jazz, Best Drummer [13]
  • 2010: Best Jazz, [14]
  • 2011: Best Jazz, [15]
  • 2012: Najlepsza płyta, najlepsza piosenka, najlepszy jazz [16]
  • 2013: Best Jazz [17]
  • 2014: Best Jazz [18]
  • 2015: Best Jazz [19]

Dyskografia

  • 1998: The Rising Tide Zlewa wszystko
  • 2000: Matka Boża z Wiecznych Słonecznych Rozkoszy
  • 2004: Bombardowanie lotnicze
  • 2012: The Freedom Fence
  • 2015: Swobodny przepływ
  • 2017: poza strefą komfortu

Notatki

  1. ^ Przejdź do:b Okuhara, Greg (2006-06-01). “Music Notes: Free Radicals ustawione na bombardowanie Bryana”. Wiadomości o Knight Ridder . str. 1.
  2. Skocz do góry^ Dansby, Andrew (2012-06-15). “Wolne rodniki odrywają ogrodzenia” . 2995 .
  3. Skocz do góry^ “Muzyka”. The New Yorker . 2000-03-27. str. 1.
  4. Skocz do góry^ Ghazi, Sahar Habib (2010-07-12). “Muzyka żydowska dla Palestyny” . Dawn (newspaper) .
  5. Skocz do góry^ Serrano, Shea (2009-04-29). “Świeże owoce: próby Mango wskrzeszenia artystycznej przeszłości Westheimera.” . The Houston Press .
  6. Skocz do góry^ Capitan, Craig (2008-04-02). “Snook nie jest centrum świata dla Wolnych Radicalów” . Bryan-College Station, TX: The Eagle . permanent dead link ]
  7. ^ Przejdź do:b Okuhara, Greg (2007-07-05). “Muzyczna reakcja na wolne radykały Houston”. Wiadomości o Knight Ridder . str. 1.
  8. Skocz do góry^ Rouner, Jeff (2011-01-28). “Free Radicals Blend Break-Dancing, Capoeira Into Fitz’s Show” . Houston Press .
  9. ^ Przejdź do:d Lomax, John (2006-07-27). “Przywróć zacięcie!” . Houston Press . permanent dead link ]
  10. Skocz do góry^ “Mount Coy” . Houston Press . 2001-07-26.
  11. Jump up^ “Najlepsza płyta od lokalnych muzyków” . Houston Press .
  12. Skocz do góry^ “Lista zwycięzców HPMA 2008” . Houston Press . 2008-07-30.
  13. Skocz do góry^ “Zwycięzcy nagrody Houston Press Music 2009” . Houston Press . 2009-07-31.
  14. Jump up^ “Like Hell Yeah” . Houston Press . 2010-08-19.
  15. Skocz do góry^ “Twoi zwycięzcy nagród w Houston Press Music 2011” . Houston Press . 2011-11-16.
  16. Skocz do góry^ “Zwycięzcy nagrody prasowej Houston Houston 2012” . Houston Press . 2012-08-08.
  17. Skocz do góry^ “Laureaci nagrody Houston Press Music 2013” . Houston Press . 2013-08-07.
  18. Skocz do góry^ “Laureaci nagrody Houston Music Music 2014” . Houston Press . 2014-08-08.
  19. Jump up^ “Cierpią Dominują Ale Hpmas Świętują Każdy Kąt Houston Music Scene” . Houston Press . 2015-08-21.

Referencje

  • Lista członków zespołu
  • Artykuły prasowe Houston: 1 , 2 , 3
salsafactory