La Misma Gente (zespół kolumbijski)

La Misma Gente to kolumbijska grupa muzyczna założona w 1978 roku w Palmira, 20 mil na wschód od Cali, Jorge Herrera, lider i timbalero oraz klawiszowiec Jaime Henao. [1] [2] Stała się jedną z charakterystycznych grup salsy Cali obok Grupo Niche i Orquesta Guayacán , chociaż w przeciwieństwie do tych grup grupa pierwotnie była lokalna dla Cali i wyrosła z głównie białej grupy licealnej. [3] Wczesne rekordy grupy wzorowane są na portorykańskim dźwięku kwartetu trąbkowego prowadzonego przez Sonora Poncena , którego Henao słuchał jako młodzieńca, choć rozszerzony o dwa saksofony i puzon. [4]Pierwsze udane piosenki zespołu to “Juanita Ae” i “Titico”. Późniejsze hity obejmują “Hasta Que Llegaste” i “No Hay Carretera”. Wokaliści zmienił się w ciągu 30 lat zespołu, ale na 30 Aniversario DVD wokaliści są Rey Calderon i Nelson Morales.

Dyskografia

  • En su Salsa (Sonolux, 1986)
  • La Misma Gente Orquesta (Sonolux, 1987)
  • Suena (Sonolux, 1988)
  • En la Jugada (Sonolux, 1989)
  • Perfume De París (Combo Records, 1990)
  • El Loco, Ah tu sabes! (Combo Records, 1991)
  • Cambios “(Combo Records, 1992)
  • Caliche (Codiscos, 1993)
  • Siempre (Codiscos, 1994)
  • Nos Quedamos Con La Salsa (Codiscos, 1995)
  • Caminantes (Fonocaribe, 1998)
  • Con Sabor Internacional (Latino’s & Co, 2001)
  • 25 Aniversario (Latino’s & Co, 2004)
  • 30 Aniversario, Pasado y Presente (Discos Fuentes, 2012)

Referencje

  1. Jump up^ José Rosa, Hector “Pocho” NeciosupHistoria muzyki z Kuby, Karaibów, Ameryki Południowej i Stanów Zjednoczonych2008 0615201520 s.58 “Inni wpływowi kolumbijscy muzycy salsy to Cristian Del Real” Timbal Genius “, Grupo Niche, Alquimia, La Misma Gente, Los Titanes, Los Nemus del Pacífico, Orquesta Guayacán i Grupo Galé. “
  2. Skocz do góry^ Simon Broughton, Mark EllinghamMuzyka świata: łacina i Ameryka Północna, Karaiby, Indie, Azja i Pacyfik, Tom 21858286360 2000
  3. Skocz do góry^ Encyklopedia popularnej muzyki latynoamerykańskiej wyd. George Torres s104 “Salsa stała się ważnym symbolem lokalnej tożsamości w Cali, począwszy od lat 70. XX wieku … w latach 80. i 90. XX wieku w grupach takich jak Grupo Niche, Orquesta Guayacan i La Misma Gente wszystko oparte w mieście. “
  4. Jump up^ Lise A. WaxerMiasto pamięci muzycznej: Salsa, Record Grooves i popularna kultura w Cali Kolumbiap184
salsafactory