Amadou Balaké

Amadou Traoré (8 marca 1944 r. – 27 sierpnia 2014 r.), Lepiej znany jako Amadou Balaké , był popularnym piosenkarzem z Burkina Faso . Podczas swojej kariery, która trwała ponad 50 lat, Balaké nagrywał i występował w różnych częściach Afryki Zachodniej, a także w Nowym Jorku i Paryżu . Na początku XXI wieku był członkiem senegalskiego zespołu salsy Africando . Jego muzyka łączyła różne tradycje z jego ojczyzny, przede wszystkim Dioula ( Mandé ) i Mossi , a także muzykę afro-kubańską .

Życie i kariera

Amadou Traoré urodził się 8 marca 1944 r. W Ouahigouya , Yatenga , a następnie na terytorium francuskim . [1] [2] [3] W 1952 roku jego niedawno owdowiała matka przeprowadziła się do stolicy, Ouagadougou , gdzie zainteresował się muzyką. Spędził sześć lat pracował z bratem jako praktykant kierowcy w Mopti , Mali , przed powrotem do Wagadugu w 1961 roku pracował jako taksówkarz. [2] W 1962 roku rozpoczął karierę zawodową, grając w różnych orkiestrach w Bamako , Abidjan , Kankan i Conakry przez dekadę.[2] Dołączył do orkiestry Harmonie Voltaïque z Ouagadougou i strzelił hitem piosenkę “Balaké” (“jeżozwierz” w Mandince ), zmieniając nazwisko na Amadou Balaké. [4] [5] Następnie został wokalistą orkiestry Super Volta, aw 1970 r. Założył zespół Amadou Balaké i 5 konsulów, a następnie nagrał swój pierwszy album jako lider w połowie lat 70-tych. [1] [6]

W 1979 Balaké wyjazd z Gambii piosenkarza Laba Sosseh do Nowego Jorku , gdzie nagrał dwa albumy: New York i Afro-charanga , tym ostatnim gościnnie pianista Alfredo Rodriguez . [7] [8] W 1982 roku jego singiel “Taximan n’est pas gentil” przyniósł mu złotą płytę na Wybrzeżu Kości Słoniowej . [4] W latach 80. podróżował do Abidżanu i Paryża , gdzie kontynuował występy. [1]

W roku 2000 Balaké został zaproszony przez producenta Ibrahima Sylla do przyłączenia się do senegalskiego zespołu salsy Africando jako gościnnego wokalisty w ich albumie Mandali . [5] Później został oficjalnym członkiem zespołu, występując w kolejnych albumach. [4]

Balaké zmarł 27 sierpnia 2014 r. W Ouagadougou. [4] [7] Jego ostatni album, nagrany w 2013 roku, został wydany pośmiertnie przez Sterns Music w 2015 roku. [5]

Styl

Muzyka Balaké’ego została opisana jako “rozkosznie urozmaicona”, łącząca tradycje takie jak muzyka tańca warba Burkina Faso, nowoczesna muzyka Mandé, kubańskiego syna montuno i salsa. [5] [7] Balaké śpiewał przede wszystkim w Dioula , po francusku , a czasami w Mossi . Jego podejście do muzyki Mandé zostało porównane do tego z Rail Band i Bembeya Jazz . [5]

Dyskografia

Albumy solowe
  • 1975: Traoré Amadou dit Ballaké et ses Dieux (CVD)
  • 1978: Taximen (Sacodis)
  • 1978: Bar Konon Mousso Bar (Sacodis)
  • 1979: wol. 3 (Sacodis)
  • 1979: Amadou Balaké à New York (Sacodis)
  • 1981: Afro-Charanga (Zamidou)
  • 1987: Amadou Balaké à Paris (Sacodis)
  • 2003: Natoma (Seydoni)
  • 2015: W konkluzji (Sterns)
Kompilacje
  • 2008: Señor Eclectico (Oriki)
Z Africando
  • 2000: Mandali (Sterns)
  • 2003: Martina (Sterns)
  • 2006: Ketukuba (Sterns)
  • 2013: Viva Africando (Sterns)

Referencje

  1. ↑ Przejdź do:c Mazzoleni, Florent (28 sierpnia 2014). “Ballaké, l’une des grandes voix d’Afrique s’est éteinte” . Jeune Afrique (po francusku) . Źródło: 1 października 2015 r .
  2. ^ Przejdź do:c Vokouma, Joachim (11 grudnia 2006). “Amadou” Balaké “, la voix d’or du Burkina” . Lefaso (po francusku) . Źródło: 1 października 2015 r .
  3. Jump up^ “Amadou Balake – In Conclusion (jego ostatnie nagrania)” . Sterns Music . 16 lipca 2015 r . Źródło: 1 października 2015 r .
  4. ↑ Przejdź do:d “Le musicien burkinabè Amadou Balaké est mort” . RFI (po francusku). 29 sierpnia 2014 r . Źródło: 1 października 2015 r .
  5. ^ Przejdź do:e Wood, Nigel (21 sierpnia 2015 r.). “Amadou Balaké: W konkluzji” . The Irish Times . Źródło: 1 października 2015 r .
  6. Skocz do góry^ Bambara Mystic Soul – The Raw Sound of Burkina Faso 1974-1979 (notatki z linijek) . Frankfurt, Niemcy: Analogowa Afryka. 2011.
  7. ^ Przejdź do:c Margasak, Peter (28 sierpnia 2014). “Afrykański wielki Amadou” Balaké “Traore zmarł w wieku 70 lat . Chicago Reader . Źródło: 1 października 2015 r .
  8. Skocz do góry^ Afro-Charanga (notatki liniowe) . Nowy Jork, Nowy Jork: Zamidou Productions. 1981.
salsafactory