Andy Montañez

Andrés Montañez (ur. 7 maja 1942 r.), Lepiej znany jako Andy Montañez , jest portorykańskim piosenkarzem i autorem piosenek.

Wczesne życie

Montañez pochodzi z obszaru After Workshop w Santurce , San Juan . Znany jest z pseudonimów “Ojciec chrzestny Salsy” i “El Niño De Trastalleres”. On jest pierworodnym z 17 dzieci.

Kariera muzyczna

Montanez pierwszy zasłynął jako członek międzynarodowej udanej El Gran Combo grupy, z piosenkami jak „białe prześcieradła” (biały liście), „Lato w NY” (A lato w Nowym Jorku), „Szalony fryzjera” (The Crazy Barber ), “Julia”, “Daj mi Alcolado Juana” (RUB mnie z alkoholem), “Vagabundo” (BUM), “Swing”, etc. Byłem przez około 15 lat, produkując 37 płyt. Opuścił The Great Combo, aby kontynuować karierę w Wenezuelskiej grupie The Latin Dimension, tworząc spór między obiema grupami. Po opuszczeniu El Gran Combo, mam cieszył znaczący sukces na skalę międzynarodową z własną orkiestrą, koncertując w Ameryce Łacińskiej i Stany Zjednoczone kilkakrotnie.Sewilla, Hiszpania .

Ostatnie lata

W ostatnich latach nawiązał współpracę z wokalistą Islaelem Mirandą, aby produkować bolerka i muzykę cyganerii. W latach 2005-06 zacząłem tworzyć nową mieszankę pomiędzy salsą a reggaeton , zwaną salsaton, wraz z raperami takimi jak Daddy Yankee i Julio Voltio . W 2007 roku nakręciłem kilka reklam telewizyjnych na temat odżywiania w Departamencie Spraw Rodzinnych w Puerto Rico (w tym jeden, w którym śpiewał rhumbę do tańczącej marchewki).

W dniu 2 listopada 2006 roku, Montanez wygrał swój pierwszy Latin Grammy dla Najlepszego Albumu Tradycyjnego Tropikalnej wraz z Pablo Milanés . Montanez została wybrana stanowić część koncertu zatytułowanego „Jesteśmy Haiti.”, Gdzie fundusze byłyby Zgromadzeni na wsparcie Haiti po sezonie 2008 huraganu. [1]

W 2015 roku Montañez pojawił się na dziewiątym studyjnym albumie ” Vendetta ” na portorykańskim Ivy Queen . Album został podzielony na cztery odrębne albumy, z których jeden to album złożony wyłącznie z muzyki salsy. Na tym albumie Montañez wystąpił w duecie z Queen na podstawie jego przeboju z 1988 roku ” Casi Te Envidio “. [2]

Życie osobiste

Dwaj synowie Montanez za Andy Jr. i Harold, nie udał się stać także śpiewacy salsy i niekiedy służyć jako zapasowych wokalistów w jego koncertów.

Dyskografia

The Great Combo (1962-1976)

  • Meneame los Mangos (1962)
  • Forever (1963)
  • Acángana (1964)
  • Chińskie oczy – Jala Jala (1964)
  • Koń Pelotero (1965)
  • Swing of the Great Combo (1966)
  • Na Boże Narodzenie (1966)
  • Cursed Callo (1967)
  • Ci czarni Ojitos (1967)
  • Fiesta z El Gran Combo (1967)
  • Boogalaoos (1967)
  • You Wanted Boogaloo? … Weźmy Boogaloo! (1967)
  • Pata-Pata, Jala Jala, Boogaloo (1967)
  • Tangos (1968)
  • The Sicodélicos Nenes (1968)
  • Latin Power (1968)
  • Uśmiechnij się! Jest (1968)
  • Ten jeśli jest (1969)
  • Jesteśmy pierwsi (1970)
  • Od punktu do punktu (1971)
  • Do książki (1972)
  • In Action (1973)
  • Numer 5 (1973)
  • Ciesz się z przylądka! (1974)
  • Numer 7 (1975)
  • The Sorrows (1975)
  • Lepsze niż nigdy (1976)

Łaciński wymiar (1977-1980)

  • Generałowie salsy (1977)
  • Niepokonany (1978)
  • Nieznany wymiar (1978)
  • Ogromny wymiar (1978)
  • Połączenie Latina (1979)
  • W Madison Square Garden (1980)

I jego orkiestra (1980-obecnie)

  • Salsa Con Caché (1980)
  • Dla Ciebie … Z Smakiem! (1981)
  • Trubadur miłości (1981)
  • Tylko Boleros (1982)
  • Dzisiaj … i wczoraj (1982)
  • Tania i Andy (1984)
  • Wszechstronny (1984)
  • Andy Montañez (1985)
  • Lepszy towarzysz niż nigdy (1987)
  • The Eternal Enamored (1988)
  • Wszystko nowe (1990)
  • Profesor salsy (1991)
  • The Swing of Always (1992)
  • Singing I Go Through the World (1994)
  • Salsatón – Salsa con Reggaetón (2006)
  • Ojciec chrzestny salsy (2007)
  • Andy i Atabal (2008)
  • Od Andy Al Combo (2010)

Zobacz także

  • Lista słynnych Portorykańczyków
  • Biografia w Music of Puerto Rico
  • Wywiad z Andy Montanez na CorrienteLatina.com

Referencje

  1. Podskocz^ Mariela Fullana Acosta (2008-10-09). „Solidarność z Haiti” (w języku hiszpańskim). Primera Hora . Źródło 2008-10-11 .
  2. Skocz do góry^ “Ivy Queen jednoczesne uruchamia cztery płyty: salsa, bachata, hip hop i miejskich” . Fox News Latino . Fox News Network . 03 lutego 2015 r zarchiwizowanych od oryginału w dniu 5 lutego 2015 r . Źródło 4 luty +2.015 .
salsafactory