Cano Estremera

Carlos Enrique Estremera Colón (ur. 2 września 1958 r.) Jest portorykańskim piosenkarzem salsy [1], który pochodzi z San Juan . Estremera, która jest albinoską , jest nazywana – i zapowiadana – jako “El Cano” (“Jasne, kolorowe włosy”), słowo, które jest powszechnie używane w Portoryko w odniesieniu do osób o jasnej karnacji. Jest prawdopodobnie najbardziej znanym albinosem w kraju Karaibów i jako taki podniósł świadomość społeczną na temat cech i ograniczeń tego stanu (takich jak ograniczona wizja, którą Estremera otwarcie przyznaje, nawet w okazjonalnych piosenkach).

Tajera rozwinął swój talent jako piosenkarka przebywając w Residencial Las Casas , potrzebne źródło ] kompleks mieszkaniowy publicznego w obszarze Santurce , niedaleko Trastalleres , gdzie Daniel Santos , Andy Montanez i Ossie Ocasio zostały podniesione. Jak Héctor Lavoe zrobił przed nim, Estremera przyznaje piosenkarzom z Puerto Rico jíbaro jako silny wpływ. Stworzył reputację szybkiego i sprytnego improwizatora, w tym samym stylu co Marvin Santiago , Gilberto Santa Rosa , Oscar D’Leóni inni śpiewacy salsy, którzy potrafią improwizować dziesiątki soneos (improwizacje w formacie odpowiedzi na wezwanie) na miejscu. Później w swoim życiu Estremera używał tytułu “Dueño del soneo” (“Właściciel Soneo”) jako koncepcji marketingowej, podkreślając jego sprawność jako improwizatora na miejscu.

W 1978 Estremera dołączył Bobby Valentín między innymi zamienniki Valentin Kompania -namely Santiago i byłego Sonora Ponceña piosenkarza Luiggi Texidor . Estremera nagrał sześć albumów, zanim stworzył swój własny zespół w 1984 roku. Był głównym wokalistą wielu bestsellerowych przebojów zespołu Valentín, szczególnie najlepszego bestsellera zespołu, “La boda de ella” (“Her Wedding”), napisanego przez Roberto Angleró .

Estremera zaczął podróżować po całej Ameryce Łacińskiej do 1989 roku. Potrzebne źródło ] Cieszył się dzikim sukcesem w Puerto Rico, a także w Brazylii i Peru , między innymi. Jego najbardziej znanym hitem jako solowy artysta jest “El Toro” ( “The Bull” ), humorystyczne podejście do niewierności (i, w jednym wierszu, o jego słabym wzroku ).

Estremera brał udział w bitwach “soneo” z innymi piosenkarzami salsy, najbardziej znanych z Domingo Quiñones . Napotkał także dwa incydenty, w których został wpisany na czarną listę z Portoryko za używanie wulgaryzmów na scenie. W rezultacie często sonduje publiczność, zanim zajmie się konkretnymi tematami na scenie.

Wydanie płyty z 2003 roku świętowało jego dwadzieścia lat w branży muzycznej.

Dyskografia

  • Puerto Rican Maestra, La Historia de la Salsa (2003)
  • Opera Ecuajey obj. 1 (2002)
  • Sonora Ponceña 45 Años (1999)
  • Diferente (1999)
  • Encuentro Histórico (1998)
  • Punto y Aparte (1996)
  • Cambio de Sentido (1994)
  • Éxitos del Dueño del Soneo (1991)
  • Dueño del Soneo, Vol.2 (1990)
  • Dueño del Soneo, Vol.1 (1989)
  • Salvaje ’88 (1988)
  • El Niño de Oro (1986)

Z Bobby Valentinem

  • En Acción (1984)
  • Brujería (1983)
  • Presenta a el Cano Estremera (1982)
  • Siempre en Forma (1981)
  • El Gato (1980)
  • La Espinita (1979)
  • La Boda de Ella (1978)

Zobacz także

  • Lista Portorykańczyków

Referencje

  1. Skocz do góry^ Larkin, Colin (1995). Encyklopedia Guinnessa o muzyce popularnej. (Threepenny Opera – ZZ Top) . 6 . Pub Guinnessa. str. 4293. ISBN  978-0-85112-662-3 . Źródło: 4 kwietnia 2011 .
salsafactory