Chamaco Rivera

Cristóbal Senquis Rivera (ur. 16 listopada 1946 r.), Znany zawodowo jako Chamaco Rivera , jest portorykańskim piosenkarzem i tekściarzem. [1]

Wczesne życie

Rivera urodził się w Guayama, Puerto Rico, dla rodziców Vicenta Senquis i Carmelo Rivera. W wieku 14 lat Rivera odkrył swoją pasję do śpiewania, gdy kompozytor Alfonso Pillot dał mu możliwość śpiewania w swoim zespole. [2]

Kariera

W 1962 r. Rivera przeprowadził się do Nowego Jorku . W następnym roku dołączył do zespołu New Jersey Swing Combo. Śpiewał także w zespole Mike’a Hernándeza, któremu nadano przydomek “Chamaco”, ponieważ Rivera był najmłodszym członkiem zespołu. [3] [4]

W 1970 roku Rivera zaczął występować z zespołem Williego Rosario i pojawił się w swoim albumie De Donde Nace el Ritmo , w którym nagrał swój słynny hit “La Vida”. W 1972 roku nagrał także drugi album, Mas Ritmo , z Rosario. Rivera był także jednym z głównych artystów w albumie Rafaela Cortijo z 1974 r., Con las Siete Potencias . [5]

W 1974 r. Rivera założył własny zespół i nagrał swój pierwszy solowy album, Chamaco . Potem nastąpiły różne nagrania solowe, w tym Mi Chamaco (1976), El Juicio (1978), Canción, Hombre y Pueblo (1980) i Chamaco Para Buen Rato (1981). Na albumie Rivera z 1984 roku Por Fin znajduje się utwór “Consuelo”, duet nagrany wspólnie z José Feliciano . W 1987 roku Rivera wrócił do współpracy z Willie Rosario na koncert w Cali w Kolumbii . Rivera kontynuował nagrywanie piosenek i produkcję nowych albumów w latach 90-tych. W 1994 roku napisał i nagrał piosenkę “Contestame Dios Mio” (utwór w hołdzie dla piosenkarza Hectora Lavoe, który zmarł w zeszłym roku) za album Aqui Estoy . [6]

W 2011 roku Rivera nagrała dwie nowe piosenki “Matalas” i “Milagro 33”, ta ostatnia jest hołdem dla 33 górników biorących udział w wypadku górniczym Copiapó w 2010 roku . Rivera połączył siły z koleżanką Meñique, a także z liderem zespołu Ivanem Marrero na album El Gran Meñique i Chamaco Rivera Presentan Iván Marrero y su Charanga , który został wydany w 2013 roku. [7] [8]

W 2017 roku Rivera po raz pierwszy spotkała się ponownie z Willie Rosario od 45 lat i nagrała swój najnowszy singiel “Se Volvieron a Juntar”. [9] [10]

Życie osobiste

Rivera jest żoną Elizabeth Senquis od 1972 roku, a obecnie mieszka w Orlando na Florydzie .

Dyskografia

  • 1974: Chamaco
  • 1976: Mi Chamaco
  • 1978: El Juicio
  • 1980: Canción, Hombre y Pueblo
  • 1981: Chamaco Para Buen Rato
  • 1984: Por Fin
  • 1985: Chamaco
  • 1986: Chamaco Rivera
  • 1992: Merengue Music Machine
  • 1993: En La Batalla
  • 1994: Aquí Estoy
  • 2011: Chamaco
  • 2011: Toda Una Historia
  • 2013: El Gran Meñique y Chamaco Rivera Presentan Iván Marrero y su Charanga

Referencje

  1. Skocz do góry^ [1]
  2. Skocz do góry^ [2]
  3. Skocz do góry^ [3]
  4. Skocz do góry^ [4]
  5. Skocz do góry^ [5]
  6. Skocz do góry^ [6]
  7. Skocz do góry^ [7]
  8. Skocz do góry^ [8]
  9. Skocz do góry^ Reencuentro del siglo: Chamaco Rivera y Willie Rosario interpretando “Se volvieron a juntar”
  10. Skocz do góry^ Willie Rosario y Chamaco Rivera graban “Se volvieron a juntar”
salsafactory