El Gran Combo de Puerto Rico

El Gran Combo de Portoryko , powszechnie znany jako El Gran Combo , to portorykańska orkiestra salsowa z siedzibą w San Juan w Puerto Rico . [2] Świętując pięćdziesięciolecie swojego istnienia w 2012 roku, jest to najbardziej udana grupa muzyczna w Puerto Rico i jest uważana za “najbardziej popularną grupę salsową, jaka kiedykolwiek istniała”. [3] Grupa otrzymała tytuł ” La Universidad de la Salsa” (The University of Salsa) w Kolumbii [4] ze względu na ogromną liczbę znanych muzyków salsy i piosenkarzy, którzy rozwinęli swoją karierę, którzy zaczęli od grupy (szczególnie Andy Montañez), lub którzy byli czasami wspierani przez zespół (w tym Celia Cruz , Héctor Lavoe i La India ).

Salsa orkiestra została założona w maju 1962 roku, [5] przez Rafael Ithier . [6] Ithier wciąż jest nominalnie jego dyrektorem muzycznym i jest jedynymi pozostałymi członkami oryginalnego składu zespołu. Od 2010 roku Willie Sotelo, który dołączył do grupy w 2006 roku jako pianista, stał się de facto dyrektorem muzycznym zespołu na trasach, a Ithier prowadził grupę i grał sporadycznie w wybranych występach na żywo. Po 50 latach nadal aktywnie działają. [7] Grupa miała zaplanować obchody 50-lecia w dniu 11 listopada 2012 r. W Coliseo de Puerto Rico . [8]Grupa rozpoczęła obchody od wielkiego światowego tournee, które zabrało ich na pięć kontynentów. [9]

Historia

Początek

Rafael Ithier był członkiem orkiestry “Cortijo y su Combo” Rafaela Cortijo . Po tym, jak piosenkarka Ismael Rivera stanęła przed problemem prawnym po przybyciu z Panamy , część muzyków grupy odeszła, a Ithier przeniósł się tymczasowo do wschodnich Stanów Zjednoczonych. Rafael Álvarez Guedes, urodzony w Kubie właściciel wytwórni płytowej Gema (i brat komediowego aktora Guillermo ), potrzebował zespołu muzycznego, który nagrałby album dla legendarnego dominikańskiego merenguepiosenkarz Joseíto Mateo. Poprosił Ithiera o pomoc, a Ithier odpowiedział, przywożąc do studia wielu swoich byłych kolegów. Na pierwsze sesje nagraniowe do orkiestry włączyli się muzycy z oryginalnego składu Cortijo, w tym saksofonista Hector Santos , trębacz Rogelio “Kito” Velez i perkusiści Martín Quiñones, Miguel Cruz i Roberto Roena . Alvarez Guedes chciał nazwać grupę Rafael Ithier Y Su Combo w stosunkach z Cortijo, ale Ithier odmówił podania imienia i nazwiska El Gran Combo, aby odnieść się do dawnej przynależności muzyków, ale zajął się ich przegrupowaniem jako “nowym i nowym”. ulepszona “wersja orkiestry Cortijo. Nagrany przez nich album nosił tytuł Menéame Los Mangos, El Gran Combo i Joseito Mateo(zwrot tłumaczy się jako Shake Your Mangoes for Me, podwójny entender). [10]

Grupa spotkała się ponownie, aby zdefiniować podstawy właściwej orkiestry i wybrała śpiewaków: Daniela Vázqueza, Pellína Rodrígueza i Chiquitína Garcíę (który później skomponował inne główne hity EGC, “No Hago Más Ná”, i wiele przebojów z Granów. 21, 1962, El Gran Combo po raz pierwszy usłyszeli w portorykańskim radiu, później stali się muzykami w studyjnym programie telewizyjnym “La Taberna India” sponsorowanym przez India Beer .

Po debiucie na żywo w Hotelu La Concha w San Juan, Puerto Rico , Chiquitín García opuścił orkiestrę. Wokalista Sammy Ayala, który również grał z Ithier w orkiestrze Cortijo, zalecił zatrudnienie Andy’ego Montañeza. Andy Montnez był wokalistą TRIO IN Puerto Rico i nigdy nie śpiewał salsy.

Pierwsze albumy

20 listopada 1963 roku El Gran Combo wydał swój pierwszy album grupy, Menéame los mangos , z Joseito Mateo jako wokalistą. Później przyszedł Acángana Ten album stał się hitem numer jeden w Nowym Jorku , Panamie i Puerto Rico . Ich sukces otworzył im drzwi na wielu rynkach Ameryki Łacińskiej i zdobyli ekskluzywne miejsce w programie telewizyjnym Puerto Rico El Show de las 12 . Album osiągnął także status złota.

W 1964 roku do orkiestry dołączył orkiestra i aranżer Elías Lopes, co zbiegło się z pierwszą falą popularności grupy. Z powodu codziennych występów telewizyjnych i rozległych tras koncertowych popyt na grupę spadł z powodu nadmiernej ekspozycji. Jednak w 1967 roku ich album Boogaloo con el Gran Combo również osiągnął status złota. W 1969 r. Roena i Lopes opuścili orkiestrę, tworząc razem Apollo Sound . Mimo to w tym samym roku grupa otrzymała nagrodę Agüeybana de Orow Puerto Rico. Również w 1969 r. Rafael Ithier zatrudnił tancerza / choreografa Mike’a Ramosa do realizacji rytmów tanecznych, które stały się znakiem rozpoznawczym występów El Gran Combo. Mike pochodził ze światowej sławy sceny Palladium Ballroom w Nowym Jorku. Przed dołączeniem do El Gran Combo Mike tańczył między innymi z Tito Puente Orchestra i Perez Prado Band.

Lata 70. [ edytuj ]

W 1970 r. Umowa El Gran Combo z Gema Records nie została przedłużona. Pomimo ofert innych wytwórni płytowych, w tym wytwórni Motown , grupa postanowiła samodzielnie wydać nagrania pod własną, nowo utworzoną, niezależną wytwórnią, Combo Records (lub inaczej EGC Records). Pierwszym albumem wydanym na etykiecie był album z 1970 roku zatytułowany Estamos Primeros . 15 lutego 1970 roku członkowie El Gran Combo podzielili się doświadczeniami z pogranicza śmierci. Byli w Wenezueli i następnego dnia mieli polecieć na międzynarodowe lotnisko Las Américas w Santo Domingo . Po wylądowaniu powiedziano im o liniach Dominicana Airlines DC-9, które rozbiły się na karaibskim wybrzeżuco miało miejsce poprzedniej nocy. Dlatego opowieść o tym, że członek grupy ma złe przeczucia dotyczące tego lotu podczas pobytu na lotnisku w Santo Domingo, nie jest całkowicie prawdą, ponieważ nie przybyli tam aż do dnia po katastrofie. [11]

W 1971 roku El Gran Combo wprowadził puzon do swoich instrumentów. Puzon grał Fanny Ceballos. Niedługo potem ukazała się ich produkcja De Punta a Punta . W 1972 roku wydali album “Por el Libro”, który jest dziesiątą rocznicą orkiestry. Pellín Rodriguez opuścił grupę, aby rozpocząć solową karierę. Rodrígueza zastąpił Charlie Aponte z rekomendacji Jerry’ego Concepción i znanego sportowca, Rafaela Bracero , obaj przyjaciele Ithier.

W 1973 r. El Gran Combo zaśpiewał przed 50 000 fanów na słynnym stadionie Yankee w Nowym Jorku w ramach otwarcia koncertu wyprzedanego przez Fania All-Stars .

Montañez opuścił zespół na początku 1977 roku i zamieszkał w Wenezueli, gdzie zastąpił Oscara D’Leona w innej orkiestrze Dimension Latina . Jerry Rivas został następnie wybrany do orkiestry. Zarówno Rivas, jak i Aponte są do dziś członkami orkiestry. Sukces tego nowego duetu potwierdził album z 1977 r. Międzynarodowy i 1978 r. En Las Vegas, który osiągnął złoty status.

W 1966 r. Wydano album świąteczny En Navidad , z Martinem Quiñones występującym w roli Mikołaja w okładce albumu. Po wypadku samochodowym na początku 1977 roku, Quiñones został zastąpiony w zespole przez jego syna Martína Quiñonesa Jr. Do 1979 roku został zastąpiony przez Luisa Díaza .

Ostatnie lata

Zespół nadal otrzymuje liczne nagrody w całej Ameryce Łacińskiej. W 1984 roku wyruszyli na Alaskę, gdzie otrzymali wspaniałe powitanie wkrótce po wydaniu albumu zatytułowanego In Alaska: Breaking the Ice, który przyniósł im pierwszą nominację do nagrody Grammy .

W 1982 roku świętowali 20-lecie gry w Madison Square Garden . Do tego roku dotarli także do Europy w Paryżu we Francji.

Na początku lat 90. zostali uhonorowani w Madrycie, w Hiszpanii, aby otworzyć dekadę na właściwym torze. 29 marca 1992 roku świętowali wielki koncert na Hiram Bithorn Stadium przed 30 000 osób.

Nowe tysiąclecie

W 2002 r. El Gran Combo świętowało 40-lecie istnienia dzięki dwóm wyprzedanym koncertom w Ruben Rodríguez Coliseum w Bayamón w Puerto Rico . Ta uroczystość zrodziła album. Rok później, w 2003 roku, otrzymali nagrodę Grammy [12] za najlepszy album tropikalny . Wśród innych muzyków są oni jedną z “trwałych supergwiazd na wyspie”. [13]

W 2006 roku orkiestra wydała ponad 40 albumów lub płyt CD , a także otrzymała wiele nagród, w tym złote albumy, “Calendario de Plata” w Meksyku, “Golden Combo” w Kolumbii , nagrodę Paoli w ich ojczyźnie Puerto Rico, honorowe wyróżnienie w Hiszpanii i niezliczone inne.

W 2006 roku wydali album zatytułowany Arroz con Habichuela (“Rice and Beans”). Zrodziło się już trzech hitów singli. Pierwszy z nich zatytułowany “No Hay Manera” (“There’s No Way”), tytułowa piosenka i “Si la ves por ahí”.

Około roku 2006, Rafael Ithier zachorował i postanowił zająć miejsce na tylnym siedzeniu podczas występów na żywo i chociaż nadal głównie koncertuje z zespołem, Ithier raczej prowadzi combo niż gra na pianinie, jednak nadal jest bardzo liderem zespołu . Willie Sotelo zajął miejsce Ithiera na fortepianie, a także przejął niektóre obowiązki związane z zarządzaniem podróżami.

W 2007 roku El Gran Combo wykonał dwa masowe koncerty w José Miguel Agrelot Coliseum z okazji 45. rocznicy.

W 2010 roku ukazały się dwa albumy z hołdem: jeden byłego członka Andy Montañez i drugi z banku Banco Popular, w ramach dorocznej serii muzycznej.

W sierpniu 2011 roku El Gran Combo przerobił tekst na własny hit “No Hago Más Ná” lub “I Do not Does Anything Else”, który śpiewał w satyrze o dniu leniwego człowieka do bardziej pozytywnego “Echar Pa” lante “lub” Moving Forward “, który śpiewał o zaletach pracy. Wydali także wideo z pozytywnym przekazem wprowadzającym, który pokazał klipy osób pracujących w podobieństwach z nimi grających na instrumentach.

Grupa wciąż się rozwija i pracuje nieprzerwanie. Niektórzy historycy muzyki nazwali ich La Universidad de la Salsa (The University of Salsa), który jest również tytułem ich przeboju z 1983 roku.

W dniu 9 sierpnia 2013 roku muzyk założyciel Eddie “La Bala” Perez zmarł z powodu komplikacji zdrowotnych.

12 grudnia 2014 roku jego główny wokalista, Charlie Aponte, przeszedł na emeryturę z powodów osobistych. Jego ostatni występ był w Cali w Kolumbii 30 grudnia 2014 r.

24 stycznia 2015 r. Anthony Garcia został wokalistą zastępcą Aponte.

Dyskografia

Album Rok Etykieta
Menéame los Mangos, el Gran Combo i Joseito Mateo 1962 Gema Records
El Gran Combo … de Siempre 1963 Gema Records
Acángana 1963 Gema Records
Ojos Chinos, Jala Jala 1964 Gema Records
El Caballo Pelotero 1965 Gema Records
Traigo un Tumba’o, Meneíto Me 1965 Gema Records
El Swing del Gran Combo con Pellín y Andy 1966 Gema Records
En Navidad 1966 Gema Records
Maldito Callo 1967 Gema Records
Esos Ojitos Negros 1967 Gema Records
Fiesta Con El Gran Combo 1967 Gema Records
Boleros Románticos 1967 Gema Records
Tú Querías Boogaloo, Toma Boogaloo 1967 Gema Records
Pata Pata, Jala Jala Y Boogaloo 1967 Gema Records
Boogaloos Con El Gran Combo 1967 Gema Records
Tangos 1967 Gema Records
Merengues 1968 Gema Records
Guarachas 1968 Gema Records
Bombas, Bombas, Bombas 1968 Gema Records
Los Nenes Sicodélicos 1968 Gema Records
Moc łacińska 1968 Gema Records
Uśmiechnij się, to El Gran Combo 1968 Gema Records
Este Si Que es el Gran Combo 1969 Gema Records
Estamos Primeros 1970 EGC Records
De Punta a Punta 1971 EGC Records
Por el Libro 1972 EGC Records
En Acción 1973 EGC Records
5 1973 EGC Records
Disfrútelo Hasta el Cabo! 1974 EGC Records
7 1975 EGC Records
Los Sorullos 1975 EGC Records
Mejor Que Nunca 1976 EGC Records
Internacional 1977 EGC Records
En Las Vegas 1978 Combo Records
¡Aquí No Se Sienta Nadie! 1979 Combo Records
Jedność 1980 Combo Records
Szczęśliwe dni 1981 Combo Records
Nuestro Aniversario 1982 Combo Records
20-lecie 1982 Combo Records
La Universidad de la Salsa 1983 Combo Records
Na Alasce: Łamiąc lód 1984 Combo Records
Innowacje 1985 Combo Records
Nuestra Música 1985 Combo Records
Y Su Pueblo 1986 Combo Records
25 rocznica 1987 Combo Records
Romántico y Sabroso 1988 Combo Records
¡Ámame! 1989 Combo Records
Latin Up! 1990 Combo Records
20 Grandes Éxitos 1990 Dyskoteki Fuentes
Erupción 1991 Combo Records
¡Gracias !: 30 Años de Sabor 1992 Combo Records
30 Aniversario: Bailando Con el Mundo 1992 Combo Records
Pierwsza klasa międzynarodowa 1993 Combo Records
Portoryko: La Ruta del Sabor 1994 Combo Records
Para Todos los Gustos 1995 Fonovisa Records
Najlepsze 1995 Sony Discos Norte
Por Todo lo Alto 1996 Fonovisa Records
16 Bolerka 1996 Dyskoteki Fuentes
35. rocznica: 35 lat na całym świecie 1997 Combo Records
Pasaporte Musical 1998 Combo Records
Nuevo Milenio: El Mismo Sabor 2001 Combo Records
40 Aniversario en Vivo 2002 BMG
Estamos Aquí … ¡Y de Verdad! 2004 Sony Discos Norte
Arroz Con Habichuela 2006 Sony Discos Norte
Sin Salsa Bez Hay Paraiso 2010 Sony Discos Norte
50 Aniversario, wol. 1 2013 EGC Records
Alunizando 2016 EGC Records

Obecni członkowie

Singers

  • Jerry Rivas (1977-obecnie)
  • Luis “Papo” Rosario (1980-obecnie)
  • Anthony Garcia (2015-present)

Orkiestra

  • Rafael Ithier – lider, reżyser (1962-obecnie); fortepian (1962-2006)
  • Willie Sotelo fortepian (2006-obecnie)
  • Freddie Miranda – saksofon altowy (1980-obecnie)
  • Luis “Taty” Maldonado – trąbka (1971-obecnie)
  • Victor “Cano” E. Rodriguez – trąbka (1980-2017; (martwy)
  • Moisés Nogueras – puzon (1991-obecnie)
  • Freddy Rivera – kontrabas (1989-obecnie)
  • Domingo “Cuqui” Santos – timbales (1988-obecnie)
  • Miguel “Pollo” Torres – conga (1979-obecnie)
  • Richie Bastar – bongo (1999-obecnie)
  • Virgil Rivera – saksofon altowy (2013-obecnie)
  • Jorge Torres – inżynier dźwięku
  • David Marrero – personel pomocniczy

Byli członkowie

Singers

  • Pellín Rodríguez (1962-1972) (zmarły)
  • Andy Montanez (1962-1977)
  • Charlie Aponte (1973-2014)
  • Marcos Montañez (1972-1973) (zmarły)
  • Chiquitín Garcia (1962)
  • Daniel Vazquez (1962) (zmarły)
  • Joseito Mateo (1962)

Perkusja

  • Milton Correa – timbales (1962-1970)
  • Miguel Malaret Marrero – timbales (1970-1979) (zmarły)
  • Edgardo Morales – timbales (1979-1988) (zmarły)
  • Roberto Roena – bongosy (1962-1969)
  • Martín Quiñones – conga (1962-1977) (zmarły)
  • Martín Quiñones, Jr. – conga (1977-1979)
  • Daniel “Maninin” Vazquez Verdejo – bongos (1962) (zmarły)
  • Baby Serrano – bongosy (1969-1984) (zmarły)
  • Michell Laboy – bongosy (1984-2001) (zmarły)

Bas

  • Miguel Cruz – gitara basowa (1962-1975) (zmarły)
  • Fernando Perez – gitara basowa (1975-1989)
  • Jaime Valentin – gitara basowa (1995-1997)

Sekcja mosiężna

  • Eddie “La Bala” Perez – alto saxophone (1962–2013) (deceased)
  • José “Keko” Duchesne – saksofon (1969-1980) (zmarły)
  • Epifanio “Fanny” Ceballos – puzon (1971-1991) (zmarły)
  • Toñito Vázquez – puzon (1991)
  • Nelson Feliciano – trąbka (1979-1980)
  • Gerardo “Grillo” Cruz – trąbka (1969-1979)
  • Elias Lopez – trąbka (1964-1969) (nie żyje)

Inni

  • Hector Santos (1962-1969) (zmarły)
  • Rogelio “Kito” Vélez (1962-1964) (zmarły)
  • Daniel Vázquez (1962) (zmarły)
  • Mickey Duchesne (1962-1969)
  • Elias Lopez (1964-1969) (zmarły)
  • Edwin Cortés (1969)
  • Edwin Gonzalez (1979)
  • Tommy Sánchez (1969)
  • Mike Ramos-Coreógrafo y Coros (1969-1980)
  • Paquito Guzman (Coros; sesje nagraniowe 1971-1976)
  • Elliot Romero (Coros, sesje nagraniowe 1973-1977)
  • Eladio “Yayo El Indio” Peguero (Coros, sesje nagraniowe 1977-1979) (zmarły)
  • Tito Henriquez (Coros, Sesje nagraniowe 1978)
  • Eddie W. Feyjoo (Trąbka, nagranie 1980)

Bibliografia

  • Keeling, Stephen: Rough Guides, Rough Guides, 2008, ISBN  978-1-85828-354-8
  • Marino, John: Wiley Publishing Inc., 2008, ISBN  978-0-470-25711-1
  • Let’s Go Inc: MacMillan, 2007, ISBN  978-0-312-37447-1 Wydanie trzecie
  • Peffer, Randal: Lonely Planet Publications Pty Ltd, 2002, ISBN  978-1-74059-274-1

Zobacz także

  • Lista słynnych Portorykańczyków

Referencje

  1. Skocz do góry^ El Gran Combo / El Gran Combo De Portoryko – 25-lecie 1962-1987 CD. CD Universe. 2012. Muze Inc. Źródło: 3 września 2012.
  2. Skocz do góry^ O nas. El Gran Combo. 2012. Źródło: 3 września 2012.
  3. Jump up^ Latin Music. About.com. The New York Times. Źródło: 3 września 2012.
  4. Skocz do góry^ El Gran Combo de Portoryko, Universidad de la Salsa: Kredyty. Rovi Corp. 2012. Źródło: 3 września 2012.
  5. Jump up^ Keeling and Rough Guides: “The Rough Guide to Puerto Rico”, strona 377. Rough Guides, 2008.
  6. Skocz do góry^ 853 F. 2d 996 – El Gran Combo Portoryko v. National Labour Relations Board. 853 F.2d 996. 129 LRRM (BNA) 2167, 107 ALRFed. 223, 109 Lab. Cas. P 10,661. EL GRAN COMBO de PUERTO RICO, d / b / a El Gran Combo, składający petycję, v. KRAJOWA RADA DS. ZWIĄZEK PRACY, pozwany. (Nr 87-1756.) Sąd Apelacyjny Stanów Zjednoczonych, pierwszy obwód. Słyszałem 8 marca 1988 r. Decyzja z 3 sierpnia 1988 r. Źródło: 3 września 2012 r.
  7. Skocz do góry^ Frommer’s Portoryko: Marino, p. 37
  8. Skocz do góry^ El Gran Combo. El Gran Combo. 2012. Źródło: 3 września 2012.
  9. Skocz do góry^ El Gran Combo: World Tour. El Gran Combo. 2012. Źródło: 3 września 2012.
  10. Skocz do góry^ El Gran Combo. Evan Bailyn. 2006. Źródło: 2 września 2012.
  11. Skocz do góry^ “Una tragedia aérea que aún duele” . El Nuevo Día (po hiszpańsku). 12 lutego 2012 r . Źródło: 4 września 2015 r .
  12. Skocz do góry^ El Gran Combo de Portoryko do Południowej Florydy 1 sierpnia.Odwiedź Florydę. Florida Tourism Industry Marketing Corporation. 01 lipca 2012 r. Źródło: 3 września 2012 r.
  13. Skocz do góry^ Lonely Planet Puerto Rico: Peffer Published, p. 3 42
salsafactory