Grupo Niche

Grupo Niche to grupa salsowa założona w 1978 roku w Cali w Kolumbii . Obecnie z siedzibą w Cali , Kolumbia, cieszy się dużą popularnością w całej Ameryce Łacińskiej . Została założona przez Jairo Varela i Alexis Lozano. Varela pozostał z grupą przez całe życie, pełniąc funkcję producenta, reżysera, autora piosenek, wokalisty i guiro . Alexis Lozano, gracz puzonowy i aranżer później wyszedł, by stworzyć Orquesta Guayacán . W skład zespołu weszli także Nicolas Cristancho na fortepianie; Francisco Garcia, na basie; Luis Pacheco, na congach ; oraz wokaliści Jorge Bazán i Hector Viveros.

Pierwszy album Grupo Niche: “Al Pasito” został wydany w 1980 roku, niewiele zrobił, by rzucić wyzwanie dominującemu wówczas zespołowi salsy w Kolumbii, Fruko y sus Tesos . W następnym roku grupa odniosła sukces ze swoim drugim albumem “Querer es Poder”, szczególnie z singlem “Buenaventura y Caney”.

Grupa przeniosła się w 1982 r. Do Cali, w której powstały od tego czasu. Po nagraniu dwóch kolejnych albumów, Grupo Niche wydało “No Hay Quinto Malo” w 1984 roku, w którym pojawiła się ich autorska piosenka “Cali Pachanguero”. Hołd dla singla “światowej stolicy salsy” sprawił, że Niche stała się jednym z najlepszych zespołów salsy w Kolumbii.

W 1986 roku zespół wcielił się w postać portorykańskiego wokalisty Tito Gomeza , który wcześniej współpracował ze znaną portorykańską grupą salsy, la Sonora Ponceña i Rayem Barretto , ojcem chrzestnym Latin Jazz . W tym samym roku grupa Niche wydała “Me Huele a Matrimonio”. Potem dołączył jeszcze Portorykańczyk, pianista Israel Tanenbaum , który ostatecznie opuścił grupę i dołączył do niszowego zespołu: Orquesta Guayacán .

Grupo Niche jest znane zarówno z mocnej, tanecznej muzyki tanecznej, jak i wolniejszych numerów romantycznych. Do najbardziej znanych hitów należą “Cali Aji”, “Del Puente Pa’llá”, “Sin Sentimientos”, “Una Aventura”, “Etnia”, “Gotas de Lluvia”, “Han Cogido la Cosa”, “Mi Pueblo Natal “,” Hagamos Lo Que Diga Corazón “,” Duele Mas “,” Nuestro Sueño “i słynna cumbia ” Canoa Rancha “. Ich najsłynniejszą piosenką jest “Cali Pachanguero”. W 2002 roku nagrali album Control Absoluto w Miami na Florydzie z inżynierami Alexem Arias i Jossel Calveiro.

Inni śpiewacy z Niche w swojej historii to Alvaro del Castillo , La Coco Lozano, Tuto Jiménez, Saulo Sanchez, Tito Gomez , Moncho Santana , Charlie Cardona oraz Willy Garcia i Javier Vasquez, obecnie członkowie grupy ” Son de Cali ” . Ostatnio dołączyli do nich Portorykańczycy Oswaldo Roman i Julio Lopez oraz rzeczywisty wokalista Elvis Magno z Buenaventury. Odniosły one wielki sukces, a niektóre z ich utworów są uważane za klasykę muzyki salsy . Grupa nadal cieszy się niektórymi z poprzednich sukcesów i kontynuuje trasę koncertową, robiąc światowe prezentacje i śpiewając najbardziej pamiętne piosenki.

Muzyk Tito Gomez, który stał na czele grupy przez siedem i pół roku (1985-1992), zmarł 12 czerwca 2007 r. W Cali, mieście, w którym powstała Grupo Niche.

Jairo Varela

Circa 2007 – Jairo Varela – Conversaciones con Jairo Varela

Lider zespołu i współzałożyciel Jairo Varela Martínez urodził się 9 grudnia 1949 roku w Quibdó , Kolumbii , syn kupca Antonio Pedro Varela Restrepo i pisarz i poeta Teresa de Jesús Martínez Arce.

Jego pierwszy kontakt z muzyką nastąpiło, gdy miał osiem lat, w Barrio Roma de Quibdo gdzie założył zespół „La Timba” zasadniczo składa się z muzyków grających tylko flet, bongosy , marakasy i Guiro . [2]

W wieku 62 lat Varela został znaleziony martwy w swoim domu Cali 8 sierpnia 2012 roku, najwyraźniej z powodu niewydolności serca . [3] Córka Jairo, Yanila Varela, była właścicielką Grupo Niche od śmierci ojca w 2012 roku.

Grupo Niche w Montrealu, Kanada

Grupo Niche grał w Montrealu 21 lipca 2001 roku na imprezie z okazji niezależności Kolumbii (20 lipca). Grupo Niche towarzyszył również tej nocy z innym zespołem Balmore Estrada y su Nueva Sensacion, który został założony pod koniec lat 80. przez Balmore Estrada.

Grupo Niche y Balmore y su nueva sensacion 2001

Ponownie zagrał w Montrealu, 15 lipca 2006 roku, na festiwalu colombiano, w październiku 2008 roku i 8 maja 2010 roku z okazji 30-lecia zespołu. [4] Zgodnie z łacińską stroną Hola Calgary z 11 października 2008 r., Grupo Niche grał w sali koncertowej Jack Singer EPCOR Centre for Performing Arts w Calgary, Alberta . [5]

Dyskografia

Główny artykuł: Dyskografia Grupo Niche
  • Al Pasito (1979)
  • Querer es Poder (1981)
  • Prepárate … (1982)
  • Directo Desde Nowy Jork! (1983)
  • No Hay Quinto Malo (1984)
  • Triunfo (1985)
  • Me Huele a Matrimonio (1986)
  • Con Cuerdas (1987)
  • Tapando el Hueco (1988)
  • Sutil y Contundente (1989)
  • Cielo de Tambores (1990)
  • Llegando al 100% (1991)
  • Un Alto en el Camino (1993)
  • Huellas del Pasado (1995)
  • Etnia (1996)
  • A Prueba de Fuego (1997)
  • Señales de Humo (1998)
  • Lo Mejor (Album Grupo Niche) (1998)
  • A Golpe de Folklore (1999)
  • Propuesta (2000)
  • La Danza de la Chancaca (2001)
  • Kontrola Absoluto (2002)
  • Imaginación (2004)
  • Alive (2005)
  • Tocando El Cielo con Las Manos (2013)

Referencje

  1. Jump up^ “Charlie Zaa”,Contemporary Musicians(2005). Wichura. Źródło: Galenet Biography Resource Center, 10 października 2008.
  2. Skocz do góry^ JairoEPD.swf. Gruponiche.com. Źródło: 2012-08-10.
  3. Skocz do góry^ Cobo, Leila (8 sierpnia 2012 r.). “Jairo Varela, założyciel Kolumbijskiej Grupo Niche, Dead at 62” . Billboard.biz .
  4. Skocz do góry^ Concierto del Grupo Niche en Toronto. Torontohispano.com. Źródło: 2012-08-10.
  5. Skocz do góry^ Grupo NICHE en Calgary. Hola Calgary. Źródło: 2014-08-10.
salsafactory