Joe Arroyo

Álvaro José Arroyo González (znany również jako Joe Arroyo lub El Joe , 1 listopada 1955 – 26 lipca 2011 r.) Był kolumbijskim piosenkarzem salsy i muzyki tropikalnej , kompozytorem i autorem piosenek. Był uważany za jednego z największych wykonawców karaibskiej muzyki w swoim kraju.

Życie i kariera

1955-1971: Wczesne życie

Joe Arroyo urodził się i wychował w sąsiedztwie Nariño w Cartagena . Kariera śpiewana Arroyo rozpoczęła się bardzo wcześnie, kiedy w wieku ośmiu lat śpiewał w domach publicznych w Tesco, strefie czerwonych latarni w swoim rodzinnym mieście. Na początku śpiewał z grupami takimi jak “Los Caporales del Magdalena”, “Manuel Villanueva y su Orquesta”, “La Protesta” i “Super Combo Los Diamantes”, w 1971 nagrał z “La Promiscua”. Jak już wspomniano, wyraźny, zauważony i pokazany przez niego w niektórych swoich utworach “… En la Plaza de Majagual, Sincelejo …” Joe, koncertował jako młody wokalista w tym mieście, miejscu, śródmieściu. [1]

1971-2000: Wczesna kariera

W 1971 roku Arroyo miał największą szansę stać się artystą znanym w całym kraju. Został odkryty przez Julio Ernesto Estrada, basistę i reżysera zespołu Fruko y sus Tesos i zapisał się do kolumbijskiej wytwórni płytowej Discos Fuentes . [2] Grał z zespołem przez dziesięć lat, aż do 1981 roku, kiedy rozpoczął solową karierę, prowadząc swój zespół, nazwany “La Verdad” (The truth) .

Joe Arroyo odniósł wielki sukces, łącząc salsę , cumbę , porro , soca , compas (lub konpę ), zouk i inną muzykę afrykańskiej diaspory w niepowtarzalnym stylu. Niektóre z jego najbardziej znanych piosenek to “Rebelión”, “La noche”, “Tania”, “El ausente” i “En Barranquilla me quedo”.

2000-2011: Problemy zdrowotne i nadużywanie narkotyków

Arroyo został zmuszony do anulowania kilku występów z powodu problemów zdrowotnych. Niejednokrotnie uważano go za zmarłego z powodu nagłej nieobecności mediów. Joe Arroyo musiał przejść operację z powodu problemów z oczami.

Był poważnie chory przez około 3 miesiące z powodu problemu z tarczycą, mimo że wielu przypisywało go narkomanii, co piosenkarz zaprzeczył w magazynie Rolling Stone , w Argentynie w styczniu 2004 roku.

Śmierć

Arroyo zmarł w Barranquilla w dniu 26 lipca 2011 r., Po spędzeniu prawie miesiąca w szpitalu z powodu niewydolności wielonarządowej. Podczas pobytu w szpitalu jego stan zdrowia pogorszył się. Dzień przed śmiercią lekarze ogłosili, że piosenkarka cierpi z powodu wielu niedomagań narządów, w tym niewydolności nerek i serca, i otrzymał ostateczny sakrament od miejscowego biskupa. Piosenkarz zmarł o 7:45 czasu lokalnego. [3]

Dziedzictwo

Statua Joe Arroyo w Barranquilla.

Od czerwca do grudnia 2011 r. Kanał RCN emituje operę mydlaną opartą na życiu piosenkarza o nazwie The Joe “The Legend” . W dniu 9 listopada 2011 r. Shakira została uhonorowana tytułem Osoby Roku Akademii Latin Recording Academy i wykonała cover piosenki Arroyo “En Barranquilla Me Quedo” w Mandalay Bay Events Center jako hołd dla piosenkarza. [4] [5] W Kolumbii w 2013 r. Odsłonięto trzy metrową brązową i miedzianą rzeźbę Arroyo. [6] [7]

Dyskografia

Główny artykuł: Dyskografia Joe Arroyo
  • Arroyando (1981)
  • Con Gusto y Gana (1981)
  • El Campeón (1982)
  • Actuando (1983)
  • Hasta Amanecé (1984)
  • Me le Fugué a la Candela (1985)
  • Musa Original (1986)
  • Echao Pa ‘Lante (1987)
  • Fuego En Mi Mente (1988)
  • En Acción (1989)
  • La Guerra de los Callados (1990)
  • Toque de Clase (1991)
  • Fuego (1993)
  • Sus Razones Tendrá (1994)
  • Mi Libertad (1995)
  • Reinando en Vida (1996)
  • Deja Que Te Cante (1997)
  • Cruzando el Milenio (1998)
  • En Sol Mayor (1999)
  • Marcando Terreno (2001)
  • Se Armo la Moña en Carnaval (2005)
  • El Súper Joe (2007)

Nagrody i nominacje

Latin Grammy Awards

Łacińska nagroda Grammy to wyróżnienie przyznawane przez Latin Academy of Recording Arts & Sciences za uznanie wybitnych osiągnięć w branży muzycznej. Joe Arroyo otrzymał dwie nominacje, aw 2011 roku otrzymał pośmiertną nagrodę karierą.

Rok Nominowany / praca Nagroda Wynik
2000 Burmistrz En Sol Najlepszy tradycyjny tropikalny album Mianowany
2008 El Súper Joe Najlepszy współczesny album tropikalny Mianowany
2011 Nagrody specjalne (pośmiertne) Nagroda za całokształt twórczości Wygrał

Ciekawostki

  • Fruko y sus Tesos
  • Grupo Niche
  • Bracia Łacińscy

Referencje

  1. Skocz do góry^ “La plaza de Majagual, famosa por el Joe Arroyo” (po hiszpańsku). Otwórz wyszukiwanie w Google dla stron internetowych Joe Arroyo Plaza de Majagual .org. 24 kwietnia 2013 r . Źródło: 20 listopada 2015 .
  2. Podskocz^ Harris, Craig. “Biografia: Joe Arroyo” . AMG . Źródło: 18 maja 2010 .
  3. Jump up^ “Legenda muzyki kolumbijskiej Joe Arroyo umiera na 55” . Źródło: 26 lipca 2011 .
  4. Jump up^ “Shakira uhonorowany tytułem Latin Grammy Person of the Year” . Billboard . 10 listopada 2011 r . Źródło: 16 listopada 2011 .
  5. Skocz do góry^ “Emotivo tributo a como Shakira Persona del Año” (po hiszpańsku). El Heraldo. 10 listopada 2011 r . Źródło: 17 października 2013 .
  6. Jump up^ “W Cartagena zainaugurowano rzeźbę legendy salsy Kolumbii Joe Arroyo” . 1 października 2013 r . Źródło: 16 maja 2015 r .
  7. Jump up^ “Cartagena inauguró estatua del ‘Joe’ Arroyo” (po hiszpańsku). 31 października 2013 r . Źródło: 15 maja 2015 r .
  8. Skocz do góry^ Geotrigona joearroyoi

[ edytuj ]

salsafactory