Justo Betancourt

Justo Betancourt (ur. 6 grudnia 1940 r.) Jest kubańską piosenkarką znaną z interpretacji Pa ‘bravo yo . Urodził się w Matanzas , ale przeżył znaczną ilość czasu w Puerto Rico . Jego muzyka pokazuje wpływy kubańskie, ale rozwinęła się w kierunku salsy portorykańskiej. [1] Betancourt prowadził grupę o nazwie Borincuba (Conjunto Borincuba), połączenie nazw Kuba i Borinquen , nazwa dla Puerto Rico pochodzenia Taíno . [2] Oprócz nagrywania wielu albumów solowych, grał z Fani All Stars i Sonora Matancera, jak również występy z muzykami i piosenkarzami, takimi jak Celia Cruz , Mongo Santamaría , Eddie Palmieri i Ray Barretto , między innymi. [3]

Dyskografia

  • El Explosivo (1968)
  • El Que Sabe, Sabe (1970)
  • Los Dinamicos (1971)
  • Pa ‘Bravo Yo (1972)
  • Sigo Bravo (1974)
  • Lo Sabemos (1975)
  • Ubane (1976)
  • Distanto y Differente (1977)
  • The Best of Justo Betancourt (1977)
  • ¡Presencia! (1978)
  • Yo Sin Ti (1979)
  • La Sonora Matancera con Justo Betancourt (1981)
  • Leguleya No (1982)
  • El Bravo de Siempre (1992)
  • Mato (1998)

Referencje

  1. Skocz do góry^ César Miguel Rondón, Frances R. Aparicio, Jackie White, Książka salsy: kronika muzyki miejskiej z Karaibów do Nowego Jorku , UNC Press, 2008.
  2. Jump up^ Charley Gerard, Muzyka z Kuby: Mongo Santamaría, Chocolate Armenteros i kubańscy muzycy, Praeger, 2001.
  3. Jump up^ Jego rytmiczna fraza, tonacja i ekspresja ukazują wyjątkowy kunszt i stawiają go w czołówce najbardziej utalentowanych piosenkarzy w tradycji salsy. Artyści – Betancourt, Justo, www.musicofpuertorico.com, 3 stycznia 2010.
salsafactory