La Sonora Ponceña

La Sonora Ponceña to portorykańska salsa założona w 1954 roku przez Enrique “Quique” Lucca Caraballo. Dziś syn Quique, Papo Lucca , kieruje zespołem. [1] Zespół pozostaje aktywny przez znaczną ilość czasu, nagrywając dziesiątki albumów, w tym album z okazji 55. rocznicy. Wśród śpiewaków był Tito Gómez .

Historia

Pochodzenie

Historia La Sonora Ponceña to historia Quique Lucca (12 grudnia 1912 – 9 października 2016 r.), Która urodziła się w Yauco w Puerto Rico . W 1928 roku, kiedy miał 16 lat, jego rodzina przeniosła się do Ponce, Puerto Rico i Quique zaczęły pracować jako mechanik samochodowy i zaczęły grać na gitarze. W 1932 roku poznał Angelikę Quiñones, przyszłą matkę swoich dzieci, Zulmę, Papo i Wandę. W 1944 roku Quique stworzyło zespół “El Conjunto Internacional”, w skład którego weszli trzej instrumentaliści: tumbadora , bongó , wokalista i Quique Lucca na gitarze i drugi głos. Później Antonio “Tato” Santaella dołączyła, grając na bongó . 10 kwietnia 1946 r. Enrique Lucca Jr. (“Papo”)urodził się; później został dyrektorem muzycznym “La Sonora”. W rzeczywistości, w 1951 roku, Papo zaskoczył swojego ojca i innych członków zespołu “Internacional”, kiedy mając zaledwie 5 lat dołączył do zespołu i zaczął grać na tumbadorze w “Ran Kan Kan” Tito Puente . [2]

Reorganizacja

Po tym, jak zespół nie był aktywny przez rok, Quique ponownie ustanowił go w 1954 roku i przemianował go na “Conjunto Sonora Ponceña”. Jego przyjaciółka z dzieciństwa Antonio “Tato” Santaella grała w bajo de cajón . 20 kwietnia tego roku zespół zagrał na swoim pierwszym oficjalnym tańcu. W 1956 roku Vicentivo Morales dołączył do zespołu jako pierwszy pianista. W tym samym roku Quique sprowadził młodego Papo do zespołu jako pianistę. W listopadzie 1957 roku Papo zadebiutował oficjalnie podczas tańca na północnym wybrzeżu wyspy. W 1958 roku La Sonora Ponceña nagrał swoje pierwsze 78 RPM z Avelino Muñoz jako pianistą. 78 RPM zawierało No puede Ser po jednej stronie i Tan Linda que Erana odwrocie. Pod koniec 1958 roku zespół wszedł w tryb nagrywania i włączył 12-letniego Papo Lucca. W skład zespołu wchodził pierwszy oficjalny wokalista Charlie Martínez. Później wokaliści Felipe i Davilita nagrywali również tematy bolero-mambo, takie jak Noche de Locura . We wrześniu 1960 roku grupa grała w Nowym Jorku . Główną atrakcją grupy był jej 12-letni pianista, Papo Lucca. W 1968 grupa rozpoczęła oficjalne nagrania na 33 RPM z piosenką Hacheros Pa ‘Un Palo. [2]

Papo Lucca, grający na fortepianie z Sonora Ponceña; jego ojciec Quique Lucca stoi obok niego

Emerytury

W 1974 roku wokalista Humberto “Tito” Gómez opuścił zespół po 7 latach i 6 nagraniach. Wraz z Joe Rodríguezem i Mickeyem Ortízem, Humberto “Tito” Gómez założył La Terrífica . Podobnie, w 1977 roku Edgardo Morales, który grał na tym albumie, opuścił zespół po 7 latach i 7 nagraniach i dołączył do El Gran Combo de Puerto Rico . W 1978 roku wokalista Luis Guillermo “Luigui” Texidor opuścił zespół po 10 latach i 10 nagraniach, by dołączyć do orkiestry Bobby’ego Valentina . W 1982 r. TrębaczHumberto Godineaux opuścił zespół po 4 latach i 6 nagraniach. Piosenkarka Yolanda Rivera również opuściła zespół po 7 latach i 8 nagraniach. W 1985 roku wokalista Miguel Ortíz wycofał się z zespołu po 11 latach i 12 nagraniach. W dniu 28 maja 1986 roku zespół stracił piosenkarza Alberto “Toñito” Ledée w wypadku samochodowym. W 1987 r. Trębacz Heriberto “ajatollah” Santiago również przeszedł na emeryturę, mając na koncie 7 lat i 5 nagrań. W lipcu 1989 roku, długoletni basista Antonio “Tato” Santaella przeszedł na emeryturę po 21 nagraniach. Tato grał, nigdy nie używając żadnych nut, i śpiewał całkowicie “przez ucho”. Rok później, w 1990 roku, kolejny basista Efraín “Frao” Hernández wycofał się z zespołu po 10 latach i 7 nagraniach. W 1990 roku, gracz Bongó Angel Hernández również przeszedł na emeryturę po 14 latach i 13 nagraniach. W 1991 roku Tumbadora, Vicente “Pequeño Johnny” Rivera, przeszedł na emeryturę po 16 latach z zespołem. Występował na 15 nagraniach zespołu. W 1993 roku długoletni trębacz Ramón “Tony El Cordovés” Rodríguez przeszedł na emeryturę po 24 nagraniach. Potem nastąpiła emerytura trębacza Freddiego Del Valle, który grał z zespołem przez 6 lat i brał udział w 5 nagraniach.[2]

Internacjonalizacja

W 1993 roku zespół zagrał na festiwalu Magno Orchestra w Barranquilla w Kolumbii . Zespół otrzymał nagrodę “Congo de Oro”, przyznawaną najlepszemu międzynarodowemu zespołowi. W październiku 1994 r. Sonora Ponceña świętowała 40. rocznicę festiwalu w Estadio Juan Ramón Loubriel w Bayamón w Puerto Rico . Zespół później grał także w Madison Square Garden, aby świętować swoje urodziny w Stanach Zjednoczonych . W 1995 roku zespół nagrał płytę z udziałem Luisa Guillermo “Luigi” Texidor i Yolandę Rivera, która przeszła na emeryturę odpowiednio 19 i 14 lat wcześniej. W tym samym roku śpiewali w Paryżu, we Francji iw Desfile de la Hispanidad(Parada Hiszpanie) w Saragossie w Hiszpanii . W 1996 roku zespół zagrał po raz pierwszy w Meksyku w Boca del Río , Veracruz, Meksyk , karnawał. [2]

Koncerty rocznicowe

W 2000 roku Sonora Ponceña świętowała 45-lecie swojego istnienia w amfiteatrze Tito Puente w Centro de Bellas Artes w San Juan, Puerto Rico oraz w Teatro La Perla w Ponce . Grali także w Caracas w Wenezueli w ramach obchodów 45-lecia. W następnych latach 2000 La Sonora Ponceña brała udział w wielu wydarzeniach w całym Puerto Rico, w tym w Fiestas Patronales , prywatnych imprezach, imprezach dyplomowych i firmowych imprezach świątecznych i świątecznych. W kolejnych latach zespół wystąpił także w Orlando , Jacksonville , Miami , Waszyngtonie, Connecticut , Filadelfia , Chicago , New Jersey , Panamá , Perú , Anglia , Szwajcaria i Włochy . [2]

Z okazji 50. rocznicy (2004) zespół grał w Coliseo Rubén Rodríguez , w Bayamón, Puerto Rico. 12.000 widzów sprawiło, że show zakończyło się całkowitym wygaśnięciem w dniu prezentacji, 21 lutego. Program był transmitowany przez radio i telewizję. [2]

Wyróżnienia

  • Podczas 50. rocznicy show w Coliseo Rubén Rodríguez zespół został oficjalnie uznany przez legislaturę z Puerto Rico za zasługi muzyczne.
  • Dwudziesta trzecia edycja “Día Nacional de la Salsa”, obchodzona w Karolinie w Puerto Rico w dniu 16 marca 2004 r., Była poświęcona Don Quique, Papo i la Sonora Ponceña.
  • W Ponce jest ulica, w Urb. Estancias del Golf, nazwany tak od Quique Lucca.
  • W 2003 roku “Feria de Turismo”, celebrowana w Complejo Turístico “La Guancha” w Poncach, była poświęcona Don Quique, Papo i la Sonora Ponceña.

Dyskografia

  • Hacheros Pa ‘Un Palo (1968)
  • Fuego en el 23! (1969) – El 23 tytułowego utworu, pierwotnie wykonanego przez Arsenio Rodrígueza
  • Algo de Locura (1971)
  • Navidad Criolla (1971)
  • De Puerto Rico a New York (1972)
  • Sonora Ponceña (1972)
  • Sabor Sureño (1974)
  • Tiene Pimienta (1975)
  • Conquista Musical (1976)
  • El Gigante del Sur (1977)
  • La Orquesta de Mi Tierra (1978)
  • Explorando (1978)
  • La Ceiba , z Celią Cruz (1979)
  • New Heights (1980)
  • Unchained Force (1980)
  • Night Rider (1981)
  • Ustalenie (1982)
  • Future (1984)
  • Jubilee (1985)
  • Powrót do pracy (1987)
  • On the Right Track (1988)
  • W latach 90. (1990)
  • Wesołych Świąt (1991)
  • Guerreando (1992)
  • Birthday Party (1993)
  • Opening Doors (1994)
  • Apretando (1995)
  • On Target (1998)
  • 45 Aniversario (2001)
  • Powrót do drogi (2004)
  • 50 Aniversario, En Vivo (2007)
  • Otra Navidad Criolla (2008)
  • 55 Aniversario (2010)
  • Trayectoria + Consistencia = Sonora Ponceña (2011)

Referencje

  1. Jump up^ “Klasyczne i przyszłe łacińskie dźwięki wraz z przebłyskiem przeszłości”, New York Times , 12 września 2005.
  2. ↑ Przejdź do:f Biografía de La Sonora Ponceña. Buena Musica. 2013. Źródło: 16 maja 2013.
salsafactory