Maelo Ruiz

Ismael Ruiz Hernández (ur 22 października 1966), lepiej znany jako Maelo Ruiz , to Nowy Jork -born Puerto Rico romántica Salsa piosenkarką. [1]

Maelo Ruiz urodził się w Nowym Jorku, ale w wieku 4 lat przeniósł się wraz z rodziną do Puerto Rico, skąd pochodzili jego rodzice. Zaczął w muzyce w bardzo młodym wieku 16 lat, kiedy zaczął śpiewać w “Escuela Libre de Música de Caguas” . Ale dopiero w wieku 19 lat Maelo Ruiz rozpoczął karierę zawodową w muzyce, kiedy stał się pierwszym głosem Pedro Conga i jego międzynarodowej orkiestry . [2] Został z Pedro Conga przez 7 lat, nagrywając 4 albumy z zespołem. Jego największym hitem z Pedro Conga [3] był “No Te Quites La Ropa” , [4]który sprzedał ponad 50 000 sztuk, zarabiając swój pierwszy złoty album w Puerto Rico. Kolejne hity to “Atrévete”, “Vicio” (złota płyta w Kolumbii), “Quiero Volver”, “Si Supieras”, “Te Quiero Amor” i “Me Niegas Tanto Amor”. Były to przeboje, które sprawiły, że Maelo Ruiz stało się powszechnie znane w Ameryce Łacińskiej. [5]Występował także jako wokalista tła dla wybitnego salsero Willie González . Jego album Puro Corazón był nominowany do nagrody Grammy w kategorii Best Latin Album Salsa , ale przegrałem z El Cantante (Soundtrack) przez Marc Anthony .

Dyskografia

  • Solo (1994)
  • Experiencia (1996)
  • Maelo Ruiz (1999)
  • En Tiempo de Amor (2003)
  • Regálame Una Noche (2005)
  • Grandes Éxitos (2005)
  • El Cantante del Amor (2006)
  • Puro Corazón (2007)
  • A Dos Épocas (2009)
  • Lo Esencial de Maelo

Referencje

  1. Skocz do góry^ http://www.americasalsa.com/biografias/maelo_ruiz.html
  2. Skocz do góry^ http://www.billboard.com/artist/328464/pedroconga/biography
  3. Skocz do góry^ de: Pedro Conga
  4. Przejdź w górę^ https://www.youtube.com/watch?v=UT2mAMPamF0
  5. Skocz do góry^ de: Maelo Ruiz
salsafactory