Manolito y su Trabuco

Manolito y su Trabuco to grupa salsy i timby z Camaguey i Hawany na Kubie.

Historia

26 lutego 1993 roku, po spędzeniu co najmniej sześciu lat na stanowisku dyrektora muzycznego Maravilli de Florida, pianista Manolito Simonet odszedł wraz z większością członków grupy, dodał sekcję klaksonu, syntezator i bęben i zaczął grać na timba pod nazwą Manolito y su Trabuco. [1] Trabuco oznacza dosłownie broń palną z czasów wojny o niepodległość w 1895 roku i symbolicznie odnosi się do wszystkiego, co jest mocne lub silne (Vaughan 2012: Kindle 345).

W 1996 roku Bembe Records z siedzibą w Stanach Zjednoczonych wydało pierwszy album ” Directo al corazón” Manolito w Ameryce Północnej. Była to pierwsza z serii “Salsa cubana” Bembe, próba wprowadzenia na rynek nowej popularnej muzyki kubańskiej jako salsy . Jednak w większości przypadków akceptacja timba na rynku salsy była ograniczona. W 1997 roku, podczas wzrostu popularności timby, powstał Klub Społecznościowy Buena Vistawydała swoją pierwszą płytę CD. W odpowiedzi na międzynarodowy sukces tej płyty, popularna kubańska muzyka stała się dość popularna. Niewiele wskazuje na to, że sukces BVSC wpłynął na sprzedaż zapisów timba. Ze względu na aranżacje zespołu, Manolito y su Trabuco jest jednym z niewielu zespołów timba, które przeżyły niezapomniany rewers na rynek salsy. Wyjątkowo twórcze użycie Manolito z wieloma moszami kontrapunktycznymi (horn guajeos ) jest rzadkością w timba, ale powszechną w salsie.

W czołówce Manolito y su Trabuco znaleźli się jedni z najlepszych śpiewaków tej epoki, w tym Rosendo “El Gallo” Díaz, Sixto “El Indio” Llorente i Carlos Kalunga. W nagraniach Manolito z lat 90. znalazł się jeden z najbardziej uznanych muzyków syntezatorów, Osiris Martínez i płodny kompozytor, wokalista Ricardo Amaray. El Trabuco to jeden z największych zespołów timba, “super-charangón”, jak się nazywa, ze skrzypcami, wiolonczelą, dwiema trąbkami, dwoma puzonami, fletem i syntezatorem, a także standardowym fortepianem, basem, perkusją, congasem i güiro. Wiele z największych hitów Trabuco wynika z wpływów R & B Amaray, przefiltrowanych przez mocne kubańskie estetyczne i aranżacyjne umiejętności Simoneta. Jak Issac Delgado, Manolito tworzył płyty, które mieszały agresywną hardcore timbę, którą grał z innymi stylami podobnymi do zagranicznych nabywców. Na przykład nagrał cumbi , starając się dotrzeć do odbiorców meksykańskich i południowoamerykańskich. [2]

Dyskografia

  • (1993) Directo al corazón.
  • (1996) Contra todos los prognósticos.
  • Concierto Eurotropical.
  • (1998) Marcando La Distancia.
  • (2000) Para que baile en Cuba.
  • (2001) Se rompieron los termómetros.
  • (2004) Locos por mi Habana.
  • (2007) Hablando en serio.
  • (2008) Kontrola .
  • (2010) Trabuco una vez más.
  • (2013) Sin freno.

Notatki

  1. Skocz do góry^ Moore, Kevin (2013: web) “Manolito y su Trabuco”Timba.com.
  2. Jump up^ Moore (2010: v. 5: 22)

Źródła

  • Moore, Kevin (2010). Beyond Salsa Piano; Kubańska rewolucja fortepianowa Timba. v. 5 Wprowadzenie do Timby . ISBN  978-1-4505-4559-4
  • Moore, Kevin (2013). “Manolito y su Trabuco” Timba.com.
  • Vaughan, Umi (2012). Rebel Dance, Renegade Stance: Timba Music and Black Identity na Kubie The University of Michigan Press. Wersja Kindle.
salsafactory