Michael Stuart

Michael Stuart (ur. 9 stycznia 1975) to portrecista i aktorka portorykańska .

Wczesne lata

Stuart urodził się w Nowym Jorku, dla rodziców z Puerto Rico, którzy osiedlili się w latach sześćdziesiątych po migracji z Puerto Rico . Tam Stuart otrzymał wykształcenie podstawowe i średnie. Był pod wpływem muzycznym jego wujek Izrael “Timbalero” Stuart. Stuart dorastał słuchając hip hopu i rocka . Uwielbiał wiele rodzajów muzyki, szczególnie muzykę latynoską . Jego wuj “Timbalero” był profesjonalnym muzykiem i liderem zespołu . Stuart będzie towarzyszył swojemu wujowi na wielu próbach, podczas których będzie śpiewał i grał marakasy lub kongresy . Nauczył się grać na trąbcea większość razy śpiewał do dźwięków Héctora Lavoe i El Gran Combo . To Domingo Quiñones wpłynął na styl śpiewania Stuarta. [1]

Śpiewająca kariera

Z pomocą wuja nie minęło wiele czasu, zanim Stuart śpiewał z powrotem do takich postaci jak Johnny Rivera i Marc Anthony . W 1996 roku Stuart nagrał swoją pierwszą płytę , Cuento de la Vecinidad ( Tale of the Neighborhood ), która zawierała remake “The Lady in My Life” Michaela Jacksona . Jego debiutancka płyta stała się hitem hiszpańskiej społeczności. Otrzymał nagrodę Farandula Magazine “Nowy Artysta Roku 1996-97” oraz nagrodę Tropical New Artist 1997 przyznaną przez Tu Musica Awards i był nominowany do nagrody “Nowi artyści roku” w konkursie Lo Nuestro Awards w 1997 roku. Rok Stuart śpiewał także w popularnym Bancoprodukcja uhonorowanie Bobby Capó , z udziałem Danny Rivera , José Feliciano i Chucho Avellanet . [1] W 1998 Stuart nagrał swoją drugą płytę, Retratos ( Pictures ). Wśród nagród, które zdobył dla tego nagrania były “Nagroda New Salsa Artist” i Nagroda Paoli . Zadebiutował także w portorykańskiej wersji musicalu Jesus Christ Superstar w San Juan , obok Olgi Tañón . Stuart otrzymał nagrodę “Best New Actors Award” przyznawaną przez Theatre Circle za jego występ. W 1998 r. Banco Popular nagradza kompozytora Rafaela HernándezaStuart śpiewał obok Ricky’ego Martina i Gilberto Santa Rosa . W 1999 r. Stuart otrzymał specjalne wyróżnienie od Izby Reprezentantów Portoryko , a także otrzymał nagrodę “Peoples Choice Award” w kategorii “Tropical” w konkursie Tu Music Awards. [2]

W 2000 Stuart wydał swój trzeci album, Subeme el Volumen ( Bring up the Volume ). Że lata śpiewał „Algo En Ella” ( „Coś w jej”) dla filmowej ścieżki dźwiękowej z podejrzanymi , film który obejmował udział Miguel Ángel Suárez i Nydia Caro . Ścieżka dźwiękowa zawierała również utwory innych Portorykoan Carlos Ponce , Ednita Nazario i Olga Tañón . Stuart zaśpiewał także dwie piosenki w Obra Maestra ( arcydzieło ) Eddiego Palmieri i nieżyjącego już Tito Puente . [1]

W 2002 Stuart wydał swoją czwartą płytę, Michael Stuart . W 2004 roku Stuart wydał album Latin Pop Sin Miedo , który był nominowany do Latin Grammy Awards w 2005 roku za Najlepszy album ze zdjęciami tropikalnymi. W 2005 roku wystąpił w muzycznej imprezie o nazwie Homenajes, która koncertowała w Stanach Zjednoczonych, Ameryce Południowej i Europie, hołd dla historycznych wykonawców muzyki latynoskiej . W 2006 roku Stuart wydał album Back to da Barrio , będący albumem salsy znanych piosenek reggaeton śpiewanych przez innych artystów reggaeton, takich jak “Ven Bailalo”, “Pobre Diabla” i “Mayor Que Yo” … [1] [ 2] [2]

Stuart jest aktywny w branży muzycznej i bierze udział w scenicznych produkcjach w Puerto Rico. Stuart uczestniczył w festiwalu plażowym “Back to School”, 9 sierpnia 2008. [3]

Dyskografia

  • 1996: Cuentos de la Vecindad ( RMM Records )
  • 1998: Retratos ( RMM Records )
  • 2000: Súbele el Volumen ( RMM Records )
  • 2002: Michael Stuart ( RMM Records / Universal Music Latino)
  • 2004: Sin Miedo ( RMM Records / Universal Music Latino)
  • 2006: Back To Da Barrio ( Machete Records )
  • 2006: Grandes Exitos (CD i DVD) ( RMM Records / Universal Music Latino)
  • 2006: Pura Salsa ( RMM Records / Universal Music Latino)
  • 2007: Sentimiento De Un Rumbero ( Machete Records )
  • 2011: Tributo a Louie Ramirez (Amanece y Sigue Caliente) (RLM Productions)

Zobacz także

  • Lista Portorykańczyków

Referencje

  1. ^ Przejdź do:d “Michael Stuart” . Salsablvd.com . Źródło: 2011-10-28 .
  2. ^ Przejdź do:c Michael Stuart dead link ]
  3. Skocz do góry^ “Fista antes de las clases” (po hiszpańsku). Primera Hora . 2008-08-08. Archiwum z oryginału z 12 grudnia 2008 . Źródło: 2008-08-11 .
salsafactory