Ralfi Pagan

Ralfi Pagán (ur Rafael Pagán; 1947/78) był Bronx , Nowy Jork oparte łaciński dusza i salsa piosenkarka z Puerto Rico i kubańskie pochodzenie który był aktywny od połowy 1960 roku aż do śmierci w 1978 roku specjalizuje się w duszy ballad śpiewanych zarówno w języku hiszpańskim, jak i angielskim, a także wydał pięć albumów w latach siedemdziesiątych. Jest znany z duetu z Sylvią Robinson zatytułowanego Soul Je T’aime oraz z solowej przeróbki Make It With You nagranej wcześniej przez Davida Gatesa i Bread . W 1978 r. Został zamordowany podczas trasy promocyjnej w Kolumbii ,Ameryka Południowa . Jego morderstwo pozostaje nierozwiązane.

Wczesna kariera

Pierwszym nagraniem, które ukazało się w Pagán, był niezapisany singiel 45RPM nagrany w Nowym Jorku i wydany w 1966 roku w wytwórni RCA Victor pod nazwą Ray Paige. Następnie, jako wokalista podkład Pagán biorące udział w licznych nagraniach przez króla Nando „s Orchestra (prawdziwe nazwisko Fernando Rivera) [1] , zanim w 1969 roku, pogańskie wydany album debiutancki, Ralfi Pagan , na Fania Records [2] produkowane przez Kenny Vance. Dwukrotnie wydana, najpierw ze wszystkimi hiszpańskimi tytułami śpiewanymi, a wkrótce potem z czterema angielskimi tytułami singlowymi zastąpionymi czterema hiszpańskimi tytułami Paganowy falset tenorowy faworyzował ballady takie jak Who Is The Girl For Me , Do not Stop Now , orazNie widzę siebie bez ciebie . To sprawiło, że stał się bardzo popularny wśród młodych Hiszpańskich Amerykanów, szczególnie w centrach miast Los Angeles i Nowego Jorku, gdzie Pagán wywarł znaczący wpływ kulturowy. Był również biegli na górę tempa salsy takich jak jego okładce Oscar Brown „s Brother, Where Are You? .

W 1971 roku przedarł się na cały kraj z łacińską okładką ” Make It With You”, który wszedł na listę Billboard R & B w dniu 10 lipca 1971 roku na jedenastodniowy bieg, podczas którego osiągnął najwyższą ocenę na poziomie 32. [3]Sprzedał 250 000 egzemplarzy w całym kraju, a Pagán pojawił się w programie telewizyjnym Soul Train [4] Drugi album With Love, wyprodukowany przez Harvey Averne i Jerry’ego Masucci, nagrany w Nowym Jorku, umocnił status Pagana wśród miejskich Latynosów i Chicanos. Kolejnym hitem R & B w 1973 roku z Soul Je T’Aime , duet z Sylvia Robinson na Vibration records był jego ostatni występ na narodowych listach przebojów. Ralfi album zawierający utwory Latin soul i utwory salsy został wydany w tym samym roku.

W 1975 roku wydał swój czwarty i ostatni album Fania, I Can See, który zawierał jego charakterystyczne ujęcie utworu Smokey Robinson & the Miracles Ooo Baby Baby oraz gorzki słodki Stay Out of My Life . Jego głos, choć lżejszy i mniej potężny, został porównany do głosu Smokey Robinson. potrzebne źródło ]

Ulubiony chicano

W 1976 roku Pagán miał swoją siedzibę w Los Angeles, gdzie związał się z perkusistą Mike’a Rojasem, perkusistą z Colombian Banderem . Znalazł szczególną przychylność wśród młodych Chicano, dla których jego wizerunek jako wrażliwego łacińskiego miłośnika odbił się echem. W Los Angeles nagrał swoją ostatnią płytę El Flaco De Oro z Mike’em Rojasem, który prezentuje solo na podstawie utworu “Cubita Triste”. Ralfi stał się regularnym na kwitnącym klubie i torze tanecznym salsy, który obejmował The Gold Dust na Garfield Avenue w Montebello, The King’s Table w Pico Rivera, The Monterey West w East Los Angeles i Mardi Gras naprzeciwko MacArthur Park . [5]

Pagán pracował równolegle jako wokalista salsy i jako wokalista disco w stylu latynoskim. Wydał album ” Girl From The Mountain” na płycie Coco Records w 1976 roku, którego płyta była głównie nakręcona na rynku disco. Album El Flaco De Oro, (śpiewany w całości w języku hiszpańskim), jednak reprezentował go jako śpiewaka salsy. To wydanie pojawiło się w Pumpkris Records, dla którego pracował także nad produkcją albumu Johnny’ego Nelsona zatytułowanego Ralfi Pagan Presenta Johnny Nelson – El Principe de La Salsa. Ostatnim znanym wydawnictwem Pagána jest dyskoteka brzmiąca “Take Me With You” b / w “Heaven Sent You” również na Pumpkris. Zaplanowano album ” Take Me With You” [6] , ale wczesna śmierć Pagana ograniczyła jego wydanie.

Śmierć w Kolumbii

Pagán miał wielu obserwatorów w Ameryce Łacińskiej i regularnie pojawiał się w Ameryce Południowej. Zastępujący kolegę z Fani Records Joe Bataan podczas trasy koncertowej w Kolumbii w 1978 roku, Pagán został zamordowany. [7] Jego rodzina została poinformowana, że ​​organizator zorganizował swoje morderstwo, aby uniknąć zapłaty pieniędzy z powodu pozostawienia jego ciała na lokalnej plaży. [8]

Większość tylnych katalogów Pagána została udostępniona od połowy lat dziewięćdziesiątych, a teraz jest prawdopodobnie lepiej znany ogółowi słuchaczy muzyki niż za życia. Fania utwór z 1972 roku “The Gambler”, została wyróżniona w Leon Ichaso filmie Pinero (2001) z udziałem Benjamin Bratt jako poety-dramaturga aktor Miguel Pinero .

Dyskografia

Albumy

  • 1971: Ralfi Pagan
  • 1972: Z miłością
  • 1973: Ralfi
  • 1975: Widzę
  • 1978: El Flaco de Oro
  • 1978: Take Me With You (niewydane)

Single (nie wyczerpujące)

  • 1966: Nie przestawaj teraz / nie jest duszą (po lewej stronie w tych butach)
  • 1969: Kto jest dziewczyną dla mnie
  • 1970: Nie przestawaj teraz
  • 1971: Make It With You / Stray Woman (US 104)
  • 1971: Mi Camacho / Negrona
  • 1971: Dziecko, którego potrzebuję / Spójrz na nią
  • 1971: Nie widzę siebie bez ciebie
  • 1972: Up On The Roof / The Gambler
  • 1973: Dusza Je T’Aime (z Sylvia)
  • 1973: Who Is The Girl For Me / To say I Love You
  • 1974: Wonderful Thing / To Say I Love You
  • 1975: Tylko trochę
  • 1975: La Vida
  • 1976: Dziewczyna z góry
  • 1978: Take Me With You / Heaven Sent You

Referencje

  1. Jump up^ King Nando, Unpredictable Sounds LP, Sleeve credits, Swinger Records (1969)
  2. Jump up^ Joel Whitburn Top R & B / Hip-Hop Single 1942 – 2004ISBN 0-89820-160-8
  3. Jump up^ Joel Whitburn Top R & B Singles 1942 – 2004ISBN 0-89820-160-8
  4. Jump up^ Ruben Molina: The Old Barrio Guide To Low Rider Music strona 92 ​​Mictlan Publishing 2002ISBN 0-9723369-0-7
  5. Skocz do góry^ Steven Loza, Barrio Rhythm – meksykańska muzyka amerykańska w Los Angeles ‘s.109 University of Illinois PressISBN 0-252-06288-4-
  6. Skok w górę^ 12 “pojedynczy Pumpkris PK 001
  7. Jump up^ Ruben Molina: Przewodnik Old Barrio dla Low Rider Music, str. 92, Mictlan Publishing 2002ISBN 0-9723369-0-7
  8. Skocz do góry^ http://ralfi-pagan.blogspot.com/2009/05/my-brothers-story.html
salsafactory