Raphy Leavitt

Raphy Leavitt (17 września 1948 r. – 5 sierpnia 2015 r.) Był portorykańskim kompozytorem i założycielem orkiestry salsy ” La Selecta “.

Wczesne lata

Rafael Angel Leavitt Rey, urodzony w San Juan w Puerto Rico , był drugim z czworga rodzeństwa w swojej rodzinie i urodził się jako żydowski ojciec i katolicka matka. [1] On i jego bracia zostali sierotami w młodym wieku i zostali wychowani przez ciotkę w dziale Puerta de Tierra w San Juan. Leavitt mógł uczęszczać do prywatnej szkoły, Colegio San Agustín, gdzie otrzymał podstawowe i średnie wykształcenie. [2]

W dzieciństwie był również w stanie podjąć zajęcia w Akademii Accordions. Brał udział w akordeonowej orkiestrze i został nazwany “premierowym” akordeonistą. Leavitt zapisał się na Uniwersytet Puerto Rico, by studiować Business Administration. To właśnie w tym okresie życia zadebiutował jako profesjonalny muzyk, kiedy dołączył do dwóch kuzynów, którzy dzielili Reya jako nazwisko, tworząc “Combo Los Rey”. Po czterech latach na uniwersytecie Leavitt uzyskał tytuł licencjata w dziedzinie administracji biznesowej i ukończył z wyróżnieniem. [2]

La Selecta

W 1970 r. Leavitt zorganizował orkiestrę, która miała mieć inny dźwięk i styl. Chciał, aby wybrać repertuar zespołu z piosenkami z konkretnym, pozytywnym przekazem społecznym i filozofii , i ułożone dźwięk swojego nowego zespołu co do dźwięku jako surowy i mocny jak typowy All puzon dźwięków salsy w modzie w tym czasie (spopularyzowany przez Willie Colón ), ale z dodatkiem trąbek, aby melodycznie rozładować dźwięk. Skomponował niektóre utwory tej nowej grupy, którą nazwał “La Selecta”. Od samego początku La Selecta przedstawiała Coamo- Born Sammy Marrero, uważany przez wielu za dżentelmeńską postać w salsie, za jednego ze swoich śpiewaków. Marrero, który zawsze był pod silnym wpływem muzyki jibaro , miał szansę pokazać swój dramatyczny styl śpiewania we wczesnych hitach, takich jak hymn Jíbaro Soy , patriotyczna piosenka portorykańska niezwykła jak na tamte czasy, Payaso i pastor El Buen . Jednak jest to autorska piosenka zespołu, La Cuna Blanca , z którą najczęściej kojarzony jest głos Marrero. [3]W 1966 r. Leavitt zorganizował orkiestrę, którą nazwał “Los Señoriales”. Po raz pierwszy objął funkcję dyrektora orkiestry. Później zmienił nazwę na orkiestrę “La Banda Latina” (zespół latynoski).

Awaria samochodu

W drodze do tańca w Connecticut 28 października 1972 roku furgon zespołu miał wypadek, zabijając trębacza Luisa Maisoneta i poważnie raniąc Leavitta. Leavitt był w śpiączce, doznał kilku złamań w biodrze (od tego czasu utyka), kręgów i żeber w wypadku i został umieszczony na intensywnej terapii. Gdy wyzdrowiał ze śpiączki, miał uporczywe widzenie pustego białego łóżeczka, z którego można było usłyszeć płacz dziecka. W jakiś sposób skojarzył wizję z trębaczem, nieświadomy, że zginął w wypadku. Maisonet podobno był ubrany na czarno i powiedział mu: “Raphy, pomogę ci stąd”. Kiedy członkowie zespołu zbierali testament, aby powiedzieć Leavittowi o śmierci gracza, Leavitt twierdził, że już o tym wie. Po siedmiu miesiącach rekonwalescencji Leavitt i jego zespół nagrali La Cuna Blanca jako piosenkę hołdową, a Leavitt napisał dramatyczne teksty interpretowane przez Marrero, ułożone w optymistyczny, mocno kontrastujący sposób.rytm cha-cha-cha . Słodko-gorzkie uczucie wywołane piosenką sprawiło, że stała się popularną piosenką pożegnalną na pogrzebach Puerto Rican. Śmierć córki Marrero z zabłąkanej kuli w reggaetonowym klubie w 2005 roku przyniosła tę piosenkę na światło dzienne w zbiorowym, portorykańskim sumieniu, i miała dramatyczną konsekwencję, że Marrero zaśpiewał ją na koncercie hołdowym dla La Selecta w dzień tuż po jej śmierci. [4]

W 1978 roku odkrył młodego wokalistę Tony’ego Vegę , który miał stać się legendą wśród wokalistów salsy. Leavitt i La Selecta byli odpowiedzialni za wprowadzenie salsy w wielu krajach. [2]

W latach 80. Leavitt stał się niezależnym producentem i wyprodukował dwie płyty dla Bobby’ego Valentina Bronco Records. W latach 90. założył własną wytwórnię płytową RL Records. Pierwszą produkcją firmy był album ” Provocame ” (Provoke Me), który stał się hitem w Puerto Rico, Stanach Zjednoczonych i Ameryce Południowej. [2]

European Tour

W 1993 roku Leavitt i La Selecta zadebiutowali w Europie w Hiszpanii. Podczas tej trasy koncertowali również w Niemczech, Szwajcarii, Włoszech i Francji.

Późne lata i śmierć [ edytuj ]

Leavitt otrzymał nagrodę Złotego Biustu Rafaela Hernándeza za kompozycje ” Payaso ” (Clown), ” Jíbaro Soy ” (Jestem wiejskim chłopcem) i ” La Cuna Blanca ” (Białe łóżeczko). W 2003 r. Leavitt i La Selecta odbyli koncert w Luis A. Ferré Center of Fine Arts w San Juan, gdzie grupa otrzymała nagrodę Tu Musica Award za “Najlepsze nagranie salsy roku”. Impreza została przekształcona w specjalny program telewizyjny pod tytułem ” Raphy Leavitt i jego Selecta Orchestra: 30 lat historii muzyki “. Raphy Leavitt i La Selecta są nadal aktywni dzięki prezentacjom muzycznym i wycieczkom. [4] Raphy Leavitt zmarł 5 sierpnia,Miami na Florydzie , dwa dni po operacji, w celu usunięcia bakterii znalezionych wokół jego sztucznego biodra. [5]

Dyskografia

Payaso (1971)

Mi Barrio (1972)

Jibaro Soy (1973)

Herido (1974)

A Recorded Inferno … (1975)

De Frente a la Vida (1976)

Con Sabor a Tierra Adentro (1977)

Cosquillita (1978)

Soledad (1979)

Raphy Leavitt y la Selecta (1981)

10 Años Sembrando Semillas en el Alma del Pueblo (1982)

Siempre Alegre (1983)

Somos el Son (1986)

Orquesta la Selecta (1988)

¡Provócame! (1990)

20 Años Después (1992)

30 Aniversario (Recorded Live) (2003)

Cuarentona (Single) 2015

Hasta Siempre! (2015)

Kompilacje

Lo Mejor de Raphy Leavitt (1975)

El Disco de Oro (1987)

12 Grandes Éxitos (1990)

Éxitos Vol. 2 (1993)

Grandes Éxitos Vol. 1 (1993)

Grandes Éxitos Vol. 2 (1994)

Oro Salsero Vol. 1 (1994)

Oro Salsero Vol. 2 (1994)

12 Boleros (2000)

30 Años de Éxitos (2001)

Na żywo: 30 rocznica (2003)

Największy salsa w historii (2008)

Zobacz także

  • Lista słynnych Portorykańczyków
  • Imigracja żydowska do Puerto Rico

Referencje

  1. Jump up^ “Historia Portoryko: Panorama jego ludzi”; autor: Fernando Pico; Wydawca: Markus Wiener Publishers; ISBN 1-55876-370-8; ISBN 978-1-55876-370-8
  2. ^ Przejdź do:d [edukacja. http://www.prpop.org/biografias/r_bios/raphy_leavitt.shtml Kultura popularna]
  3. Jump up^ Unofficial Site – Biografia, Dyskografia, Teksty piosenek
  4. ^ Przejdź do:b “La Selecta – 30 Aniversario, autor: Raphie Leavitt; ASIN: B00008BRD2
  5. Skocz do góry^ http://journalstar.com/muere-raphy-leavitt-cono-de-la-salsa/article_97daff7d-b492-5c5f-81ee-1ee2c66a6099.html
salsafactory