Son by Four

Son by Four to grupa muzyczna salsy z Puerto Rico , znana z angielskiego przeboju ” Purest of Pain (A Puro Dolor) “. Grupa jest podpisana z Sony Music .

Son by Four został stworzony przez Panamańskiego producenta i kompozytora Omar’a Alfanno i zintegrowany przez Ángela Lópeza, Pedro Quilesa oraz braci Javiera Montesa i George’a Montesa.

Kariera muzyczna

W 1998 roku grupa wydała dwie piosenki napisane przez Omar’a Alfanno , “No Hay Razón” i “Nada”. Piosenki były niewielkimi hitami na liście Billboard Latin Tracks i pomogły Sonowi Four podpisać kontrakt z Sony Music. W tym samym roku mieli swój pierwszy album Prepárense i rozpoczęli trasę koncertową promującą album. Na początku 2000 roku wydali tytułowy album z singlem ” A Puro Dolor “. Ta piosenka, napisana przez Omar Alfanno i oryginalnie nagrana w języku hiszpańskim, okazała się sukcesem. Jego balladowa wersja znalazła się w meksykańskiej operze mydlanej La Calle de las Novias , a singiel spędził rok nadBillboard Latin singles chart i ustanowił rekord za pozostanie na pierwszym miejscu przez 20 tygodni. Doszło również miejsce w Billboard ‘ tropikalnych przebojów s przez 21 tygodni. “A Puro Dolor” plasuje się na pierwszym miejscu na liście Billboardu ” Dekada końca lat latynoskich z 2000 roku”. [1]

Angielska wersja piosenki ( „najczystszą Pain”) umieszcza się pod numerem 26 na Billboard ‘ popowych przebojów s. Album sprzedał 315 000 sztuk w Stanach Zjednoczonych i ponad milion kopii na całym świecie. [2] “A Puro Dolor” następnie pomógł firmie Son by Four zdobyć status sprzedaży złota, a także cztery nagrody w konkursie Billboard Music Awards (grudzień 2000) i siedem nagród w konkursie Billboard Latin Music Awards (kwiecień 2001), w tym Hot Latin Track Artist roku. [2] [3] Hiszpańska wersja piosenki pojawiła się pod numerem 65 na liście Billboard Hot 100 Singles, który został pomyślany jako rzadki wyczyn dla hiszpańskiego singla. Grupa wkrótce nagrała nową wersję w języku angielskim, zatytułowaną “The Purest of Pain”, a ta wersja znalazła się w pierwszej 30, osiągając najwyższą liczbę 26. Son on Four kontynuował wydawanie dwóch albumów Salsa Hits w 2001 i Renace w 2003 roku, ale te były mniej udane niż ich drugi album.

2007-obecnie: muzyka chrześcijańska

Od 2007 roku zespół podporządkowany jest wyłącznie przez Pedro Quiles, a bracia Javier i George Montes zmienili swój styl muzyczny z latynoskiego popu , salsy i ballady na muzykę chrześcijańską . [4]

Dyskografia

Albumy studyjne

  • 1998: Prepárense
  • 2000: Syn czwarty
  • 2000: Purest of Pain
  • 2003: Renace
  • 2007: Aquí Está el Cordero
  • 2008: Música y Palabra Vol. 1
  • 2009: Abbanuestro
  • 2010: Madre Mía
  • 2011: Católico Soy
  • 2015: Mujer Frente a la Cruz

Inne albumy

  • 2001: Salsa Hits
  • 2002: Remiks

Przypisy

  1. Jump up^ “Top Latin Songs of 2000s” . Billboard . Źródło: 2012-08-01 .
  2. ^ Skocz do:b “Ból przez Czwórkę”, skierowany na Przekraczanie ” . Billboard . Źródło: 2012-08-01 .
  3. Skocz do góry^ “Syn czworga w zgodzie z łacińską łaciną” . Różnorodność . Źródło: 2008-07-02 .
  4. Skocz do góry^ “Syn przez cztery regresa con música cristiana” . People en Español . Źródło: 2012-08-01 .

Referencje

  • Huey, Steve. “Syn po czwartej biografii” . Allmusic . Źródło: 2008-07-02 .
  • Borden, Timothy. “Syn po czwartej biografii” . Przewodnik dla muzyków . Źródło: 2008-07-02 .
  • “Syn po czwartej” . Muzyka z Puerto Rico . Źródło: 2008-07-02 .
salsafactory