Tito Rojas

Tito Rojas aka “El Gallo Salsero” (The Salsa Rooster), (urodzony 14 czerwca 1955) jest salsa piosenkarz i lider zespołu .

Wczesne lata

Tito Rojas (data urodzenia: Julio César Rojas López [uwaga 1] ) urodził się i wychował w mieście Humacao, Puerto Rico , które znajduje się na wschodnim wybrzeżu Puerto Rico. Tam otrzymał wykształcenie podstawowe i średnie. Lubił śpiewać dla swojej rodziny, a także śpiewał z przyjaciółmi najnowsze utwory salsy.

Śpiewająca kariera

W 1975 r. Przesłuchał Pedro Conga i jego międzynarodową orkiestrę i został zatrudniony jako piosenkarz. Po krótkiej chwili opuścił zespół i dołączył do “Conjunto Borincuba”, prowadzonego przez Justo Betancourt , jako wokalista. Z tym zespołem brał udział w nagraniu Con Amor (With Love), który stał się hitem w 1978 roku.

W tym samym roku Rojas dołączył do Fania All-Stars i miał “hitową” piosenkę z El Campesino (The Farmer). Po spędzeniu trochę czasu z Fani All-Stars , Rojas postanowił założyć własny zespół “Conjunto Borincano”, ale przedsięwzięcie trwało krótko. W 1987 i 1989 roku miał hity w wersjach salsowych ballad Noche de Bodas (Ślubna noc) i Quiereme Tal Como Soy (Kochaj mnie tak, jak jestem). Zostały one wykonane po tym, jak dołączył do zespołu “Puerto Rican Power”.

W 1990 roku Rojas poszedł “solo” i nagrał Sensual (1990), Condename (1992) i A Mi Estilo (At My Style) (1994), jednak było to jego nagranie z 1995 roku Por Propio Derecho ( Sam w sobie), umieścił Rojasa na liście hitów Latin Billboards . Zdobył uznanie, którego zawsze chciał, kiedy zdobył podwójną nagrodę Platinum Record , nagrodę Paoli dla “Najlepszego artysty roku salsy” i nagrodę “ACE”.

W roku 1996 Rojas miał hity z Humildemente ( Humbly ) i Pal ‘Pueblo (Dla mojego miasta), a także wydał 20th Aniversario , Alegrias y Penas i Navidad con Tito w 1999 roku.

Dyskografia

Zewnętrzne audio
Możesz posłuchać Tito Rojasa ” A Ti Volvere ” tutaj .
  • Aquí Empezó la Historia (1972)
  • Con Amor (1978)
  • Aquí (1979)
  • Con Velo y Corona (1980)
  • Tito Rojas (1981)
  • El Campesino (1983)
  • Todo Ha Cambiado (1984)
  • Tres Mujeres (z Puerto Rico Power ) (1987)
  • Solo Con Un Beso (z Portorykańską Mocą ) (1988)
  • Sensual (album) (1990)
  • Condéname (1992)
  • A Mi Estilo (1993)
  • Live Salsa Festival de Curazao (1994)
  • Por Derecho Propio (1995)
  • Humildemente (1996)
  • Pa’l Pueblo (1997)
  • Salsa Mixes y Más Mixes (1997)
  • Alegrías y Penas (1999)
  • Navidad Con Tito Rojas (1999)
  • 20-lecie (1999)
  • Rompiendo Noches (2000)
  • Quiero Llegar a Casa (2001)
  • Auténticamente En Vivo (2001)
  • 10-lecie (2002)
  • Canta el Gallo (2003)
  • El de Siempre (2003)
  • Perseverencia (2003)
  • Doble Platino (2003)
  • Tradicional (2004)
  • Borrón y Cuenta Nueva (2005)
  • Mejor Que Siempre (2006)
  • Éxitos y Más (2007)
  • Sin Comentarios (2007)
  • Solamente Éxitos (2009)
  • Vida (2010)
  • Independiente (2011)
  • El Viajero (2014) [1] [2]

Obecnie

W 2002 r. Rojas wraz z zespołem wykonał i nagrał “live” z Las Vegas w stanie Nevada . Album zatytułowany jest Tito Rojas Live: Autenticamente En Vivo z Roberto Roeną jako gość specjalny na bongosach . Jego najnowszy album, ” El Viajero”, ukazał się w 2014 roku. [3] W 2015 roku Rojas pojawił się na dziewiątym studyjnym albumie Vendetta, portorykańskim piosenkarzu Ivy Queen . Album został podzielony na cztery odrębne albumy, z których jeden to album złożony wyłącznie z muzyki salsy. Na albumie salsy Rojas wystąpił w duecie z Queen na ” Ella Me Hizo Deseo “. [4]

Uwaga

  1. Jump up^ Ta nazwa posługuje sięhiszpańskim zwyczajem zwanym nazewnictwem: pierwsza lub ojcowskanazwa rodzinyto Rojas, a druga lub macierzyńska nazwa rodziny to López .

Zobacz także

  • Port Puerto Rico
  • Portal biograficzny
  • Lista słynnych Portorykańczyków

Referencje

  1. Skocz do góry^ https://itunes.apple.com/my/album/el-viajero/id897198839El Viajero – Tito Rojas
  2. Skocz do góry^ http://www.allmusic.com/album/el-viajero-mw0002701882/creditsEl Viajero – Tito Rojas | Kredyty
  3. Skocz do góry^ https://itunes.apple.com/my/album/el-viajero/id897198839El Viajero – Tito Rojas
  4. Jump up^ “Ivy Queen uruchamia 4 jednoczesne płyty: salsę, bachatę, hip hop i urban” . Fox News Latino . Fox News Network . 3 lutego 2015 r . Źródło: 4 lutego 2015 .
salsafactory