Tommy Olivencia

Tommy Olivencia (15 maja 1938 – 22 września 2006) był uznanym portorykańskim portrecistą muzyki salsy .

Wczesne lata

Olivencia (nazwa urodzenia: Ángel Tomás Olivencia Pagán [uwaga 1] _ urodził się w sekcji Villa Palmeras w Santurce, Puerto Rico , w Stanach Zjednoczonych, a jego rodzina przeniosła się do miasta Arecibo, gdy był jeszcze dzieckiem. W młodości, zafascynowany trąbą i nauczył się grać na instrumencie muzycznym, w 1954 r. Olivencia śpiewał i grał na trąbce dla lokalnych zespołów, ukończył liceum w 1957 r., a jego rodzina przeniosła się ponownie do Santurce .

La Primerisima Orquesta de Puerto Rico

W 1960 roku Olivencia zorganizował swoją pierwszą orkiestrę, którą nazwał “Tommy Olivencia y La Primerísima Orquesta de Puerto Rico”. Jego zespół łączył wspólne style swingowe i melodyczne. Ta kombinacja plus silny mosiężny kontyngent w zespole był jego znakiem rozpoznawczym. Olivencia podpisała kontrakt z Inca Records i pozostała z tą wytwórnią aż do 1978 roku. W 1972 roku miał swój pierwszy poważny “hit” z Secuestro (Porwany) i kontynuował ten hit z Juntosem de Nuevo (Together Again) w 1974 i Planté Bandera w 1975 roku .

Zespół Olivencia był również znany jako “Tommy Olivencia School”, ponieważ zespół wyprodukował jednych z najlepszych i najbardziej utalentowanych śpiewaków i muzyków salsy na wyspie. Wśród tych, którzy należeli do zespołu w tym czy innym czasie byli: Chamaco Ramirez , Sammy “El Rolo” González, Simon Perez, Paquito Guzman, Ubaldo “Lalo” Rodriguez , Gilberto Santa Rosa , Marvin Santiago , Frankie Ruiz , Hector Tricoche, Carlos Alexis, Hector “Pichie” Perez, Paquito “Junior” Acosta i Mel Martínez.

Dyskografia

Wśród albumów nagranych przez Olivencia i jego zespół są:

  • Trucutu (1965)
  • La Nueva Sensación Musical de Puerto Rico (1965) [Przepakowywanie “Trucutu”]
  • Jala-Jala y Guaguancó (1966)
  • Ogień-Ogień (1967)
  • A Toda Máquina ..! (1968)
  • Cuero … Salsa y Sentimiento (1971)
  • Secuestro (1972)
  • Juntos de Nuevo (1974)
  • Planté Bandera (1975)
  • Przedstawiamy Lalo Rodrígueza i Simóna Péreza (1976)
  • El Negro Chombo (1977)
  • La Primerísima (1978)
  • Słodka trąbka “Salsa” (1978)
  • Tommy Olivencia & Orchestra (1979)
  • Un Triángulo de Triunfo (1981)
  • Cantan: Frankie Ruiz i Carlos Alexis (1983)
  • Celebrando Otro Aniversario (1984)
  • Ayer, Hoy, Mañana y Siempre (1986)
  • 30 ° Aniversario (1987)
  • El Jeque (1988)
  • Enamorado y Qué! (1990)
  • Vive la Leyenda (1998)
  • 40 ° Aniversario Live (2002)

Poniżej wymieniono 100 najlepszych piosenek z salsy:

  • Casimira
  • Cómo lo Hacen
  • Trucutu
  • Pa ‘Lante Otra Vez
  • Lobo Domesticado
  • No Me Tires la Primera Piedra

Nagrody i wyróżnienia

Wśród wielu nagród i wyróżnień, które zostały przyznane Olivenci są następujące:

  • Portorykański Senat podjął uchwałę gratulującą Olivencii i jego zespołowi za ich wkład w muzykę Puerto Rico.
  • El Cordero de Oro (The Golden Lamb) i El Buho de Oro (The Golden Owl) Nagrody z Panamy , dla najlepszego zagranicznego zespołu.
  • Nagroda Agüeybaná de Oro z Puerto Rico
  • Nagroda z 11 listopada dla Kolumbii

Późne lata i śmierć

W sierpniu 2000 roku Olivencia świętował 40-lecie działalności w przemyśle muzycznym w Tito Puente Theatre w San Juan, imprezie, w której uczestniczyło wielu byłych członków jego zespołu. 15 maja 2004 r. Olivencia świętowała swoje 66 urodziny i 45 lat wraz z zespołem z koncertem nagrywającym na żywo. Roczny “Dzień salsy” z 2005 r., Obchodzony w Puerto Rico, był poświęcony Olivenci.

Zmarł 22 września 2006 roku, w wieku 68 lat, w San Juan w Puerto Rico, od powikłań cukrzycy, z którymi walczył przez całe życie.

Zobacz także

  • Lista słynnych Portorykańczyków

Notatki

  1. Skocz do góry^ Ta nazwa posługuje sięhiszpańskim zwyczajem dotyczącym nazewnictwa: pierwszą lub ojcowskąnazwą rodzinyjest Olivencia, a drugą lub macierzyńską nazwą rodziny jest Pagán .
salsafactory