Willie Rosario

Willie Rosario (ur Fernando Luis Rosario Marin , [1] 06 maj 1930) jest muzyka, kompozytor i Morem z salsa . Jest również znany jako Mr. Afinque .

Wczesne lata

Rosario urodził się i wychował w Coamo w Portoryko w biednej, ale ciężko pracującej rodzinie. Jego rodzice zdali sobie sprawę, że jako dziecko Willie był muzycznie skłonny i kazał mu brać lekcje gry na gitarze w wieku 6 lat. Otrzymał wykształcenie podstawowe i średnie w swoim rodzinnym mieście. Jego matka kazała mu także brać lekcje gry na saksofonie ; jednak tym, czym naprawdę był zainteresowany, była conga . W 1946 roku założył zespół Coamex, ale rok później, gdy miał 17 lat, jego rodzina przeniosła się do Nowego Jorku. Rodzina wynajęła mieszkanie w społeczności na Manhattanie znanej jako hiszpański Harlem .

Rosario nawiązał kontakt i grał w conga dla różnych orkiestr. Po ukończeniu szkoły średniej kontynuował naukę i studiował dziennikarstwo i public relations. Pewnego razu Rosario odwiedził słynną salę balową Palladium w Nowym Jorku, gdzie Tito Puente grał na timbalesach . To był początek jego miłosnego romansu z tym instrumentem. Miał 22 lata, kiedy uczęszczał na lekcje u perkusisty Henry’ego Adlera.

Pierwszy zespół Rosario

W 1959 roku Rosario zorganizował swój pierwszy zespół i grał przez trzy lata w klubie Caborrojeño w Nowym Jorku. Gdy nie grał, pracował jako DJ-dżokej dla WADO, hiszpańskojęzycznej stacji radiowej w Nowym Jorku.

W 1962 roku podpisał kontrakt z wytwórnią Alegre Records, podróżował i koncertował ze swoim zespołem w Wenezueli , Panamie , Kolumbii , Meksyku, Curaçao , na Wyspach Dziewiczych Stanów Zjednoczonych iw całych Stanach Zjednoczonych. W latach 80. otworzył klub Tropicana w Puerto Rico w towarzystwie drugiego portorykańskiego muzyka Bobby’ego Valentina .

Kompozycje

Rosario wyprodukował także utwory z udziałem Gilberto Santa Rosa , Tony’ego Vegi , Papo Lucca i Bobby’ego Valentina; ” Latin Jazz Go-Go-Go “, ” El Bravo soy Yo ” (jestem twardy), ” Too Too Much ” i ” Willie Rosario y su Ritmo “.Wśród jego najbardziej znanych kompozycji i aranżacji jest ” De Barrio Obrero a la Quince ” ( De Barrio Obrero a la Quince ), który został napisany przez Trinidada Clemente’a, ” El Timbal de Carlitos “, ” Mi Amigo el Payaso ” (“My friend the Clown”) ) z tekstami Luisa Antonio Ruiza, ” El Revendón “, ” Lluvia ” (deszcz), ” Cuando No Hay Cariño ” (Kiedy nie ma miłości). Ponadto skomponował następujące utwory jazzowe: ” Flip, flop “, ” Stop and Go ” oraz ” My Favourite Thing “.

Nagrody i wyróżnienia

Wśród nagród i wyróżnień przyznanych Rosario jest nominacja w 1987 r. Do nagrody Grammy za piosenkę ” Nueva Cosecha ” (New Harvest), różne nagrania Gold i Platinum, Nagrodę Agüeybaná Oro, ACE, Diplo i Paoli Awards. W 2000 r. Portorykański senat złożył hołd Willie Rosario w uznaniu jego 40 lat w dziedzinie muzyki. W 2002 roku Willie Rosario został wprowadzony do The International Latin Music Hall of Fame .

Ostatnią produkcją Wllie Rosario była ” La Banda Que Deleita “. Wciąż gra w wielu miejscach w całym Puerto Rico, w tym w prestiżowym kongresie salsy w Puertorrican, a wiele razy w “Dia Nacional de la Salsa” lub w Narodowym Dniu Salsy w Puerto Rico. W październiku 2006 roku zagrał w niewielkich lokalach, takich jak Shots Bar & Grill w centrum handlowym Isla Verde. Od czasu występu w październiku 2006 Willie Rosario wraz ze swoim zespołem wystąpił także w Puerto Rico Medical Doctors ‘Association w El Paso (Teksas) Gala w grudniu 2007. W dalszym ciągu jest żywą legendą salsy dla fanów salsy na całym świecie.

Dyskografia

  • El Bravo Soy Yo! (1963)
  • Fabuloso y Fantástico (1966)
  • Latin Jazz a Go-Go-Go (1967)
  • Two Too Much (1967)
  • Haida Huo (1968)
  • Boogaloo y Guaguancó (1968)
  • El Bravo de Siempre (1969)
  • De Donde Nace el Ritmo (1971)
  • Más Ritmo (1972)
  • Infinito (1973)
  • Otra Vez (1975)
  • Gracias Mundo (1977)
  • From the Depth of My Brain (1978)
  • El Rey del Ritmo! (1979)
  • El de a 20 de Willie (1980)
  • Portret mężczyzny salsy (1981)
  • Atízame el Fogón (1982)
  • Maszyna Salsa (1983)
  • Nuevos Horizontes (1984)
  • Afincando (1985)
  • Nueva Cosecha (1986)
  • Człowiek muzyki (1987)
  • The Salsa Legend (1988)
  • Unikatowy (1989)
  • Viva Rosario! (1990)
  • The Roaring Fifties (1991)
  • Tradición Clásica (1993)
  • ¡Sorpresas! (1995)
  • Powrót do przyszłości (1999)
  • La Banda Que Deleita (2006)
  • Evidencia (2016)

Zobacz także

  • Lista słynnych Portorykańczyków

Notatki

Referencje

  1. Skocz do góry^ Ta nazwa używahiszpańskich zwyczajów: pierwsza lub ojcowskanazwa rodzinyto Rosario, a druga lub macierzyńska nazwa rodziny to Marín .
salsafactory