Willy Chirino

Willy Chirino (ur. 5 kwietnia 1947 r. W Consolación del Sur , Pinar del Río , Kuba ) jest kubańsko-amerykańskim muzykiem.

Wczesne życie

Po triumfie rewolucji kubańskiej w latach pięćdziesiątych wielu Kubańczyków uciekło do Stanów Zjednoczonych. Niektórzy uważali, że jest to tymczasowy środek i mieli nadzieję, że wkrótce wrócą, ale kiedy stało się oczywiste, że rewolucja będzie kontynuowana, więcej Kubańczyków opuściło wyspę. W 1960 roku Willy Chirino przybył do Stanów Zjednoczonych za pośrednictwem ” Operacji Piotrusia Pana””, mające na celu uwolnienie kubańskich dzieci z kraju z powodu, między innymi, obaw, że rząd zabierze ich od swoich rodziców. Ten program sponsorowany przez rząd Stanów Zjednoczonych, we współpracy z Catholic Welfare Bureau, przetransportował około 14 000 kubańskich dzieci do Stany Zjednoczone umieściły je w rodzinach zastępczych, aż ich rodzice mogli opuścić wyspę, a Chirino później nagrał “Nuestro Día Ya Viene Llegando” (“Nasz dzień nadchodzi”), piosenkę luźno opartą na jego doświadczeniach jako uchodźcy, który stał się hymn dla kubańskich wygnańców wszędzie. potrzebne źródło ]

Kariera

Chirino rozpoczął karierę artystyczną w Miami, wydając swój pierwszy album w 1974 roku. Od tego czasu nagrał ponad 20 albumów, z których kilka uzyskało status platyny i złota. W 2006 roku jego album “Son del Alma” zdobył nagrodę Grammy za najlepszą płytę Salsa / Merengue. Jako założyciel Fundacji Willy’ego Chirino jego działalność filantropijna została doceniona przez UNICEF i Departament Stanu. Swoją 35. rocznicę muzyki świętował ze swoim najnowszym wydanym albumem “Willy Chirino Live-35th Anniversary” (“Willy Chirino En Vivo-35 Aniversario”), składem CD / DVD z koncertu. Album ten przyniósł mu pierwszą nominację do Best Salsa Album podczas Latin Grammy Awards 2007 . Ostatnio Chirino i jego żona, piosenkarka i autor piosenek Lissette Álvarez, wydali swój pierwszy album razem, Amarraditos (Bound to One Another). Płyta zawiera potpourri klasycznych hiszpańskojęzycznych piosenek o miłości. Album Chirino “Pa’lante” ukazał się wiosną 2008 roku, po czym rozpoczął światową trasę koncertową. W 2011 roku, zapytany o to, jak nagrał utwór My Beatles Heart , powiedział, że Sony przeanalizowało każdą z jego piosenek i ich wersje, ponieważ uważają utwory The Beatles za jeden z ich najcenniejszych skarbów i chcieli się upewnić, że zostały użyte w sposób prawidłowy.

W 2014 roku Chirino otrzymał nagrodę Latin Grammy Lifetime Achievement Award w Las Vegas za karierę muzyczną. [1]

Życie osobiste

Jego pierwszym małżeństwem była Olga Maria Rodriguez i urodziły trzy córki: Angie, Olga Maria i Jessica. Później poślubił Lissette Álvarez i miał jeszcze troje dzieci: Nicolle, Alana i Gianfranco. He = ma troje wnucząt, Elis Reginę, Andresa i Dashiela. On i jego żona popierają ruch oporu kubańskiego, Yo No Coopero Con La Dictadura (nie współpracuję z dyktaturą). potrzebne źródło ]

Dyskografia

  • 1974: Jeden człowiek sam
  • 1975: Chirino
  • 1976: Chirino 3
  • 1977: ¿Quién Salvó la Ciudad?
  • 1978: Evolución
  • 1979: Come into My Music
  • 1980: Diferente
  • 1981: La Salsa y Yo
  • 1982: Chirinísimo
  • 1983: Subiendo
  • 1985: 14 Éxitos
  • 1985: Zarabanda
  • 1988: Amándote
  • 1989: Lo Que Está Pa ‘Ti
  • 1990: Acuarela del Caribe
  • 1991: Oxígeno
  • 1992: Un Tipo Típico y Sus Éxitos
  • 1992: Mis Primeros Éxitos
  • 1993: South Beach
  • 1994: Oro Salsero: 20 Éxitos
  • 1994: Brillantes
  • 1995: Asere
  • 1996: Antología Tropical
  • 1997: Baila Conmigo
  • 1997: Oro Salsero: 10 Éxitos obj. 1
  • 1998: Oro Salsero: 10 Éxitos obj. 2
  • 1998: Cuba Libre
  • 1999: 20-lecie
  • 2000: Greatest Hits
  • 2000: Soja
  • 2001: Afro-Disiac
  • 2002: 15 Éxitos
  • 2003: Serie Azul Tropical
  • 2004: Son del Alma
  • 2005: Cubanísimo
  • 2005: 20 Éxitos Originales
  • 2006: En Vivo: 35 ° Aniversario
  • 2007: Amarraditos
  • 2007: Lo Esencial
  • 2007: Tesoros de Colección
  • 2008: Pa ‘Lante
  • 2008: Grandes Éxitos en Vivo
  • 2011: Moje serce Beatlesów
  • 2011: Mis Favoritas
  • 2012: Llegó la Navidad
  • 2013: Soy … I Am: Mis Canciones – My Songs
  • 2014: Serie Platino

Referencje

  1. Jump up^ “Willy Chirino otrzymuje nagrodę życia w łacińskim GRAMMY” . Źródło: 2015-01-30 .
salsafactory